Abonare la google news

De ce crește rata nașterilor de gemeni la nivel mondial?

„Rata nașterilor de gemeni nu a fost niciodată atât de ridicată în lume”, conchid autorii studiului, publicat în revista științifică „Human reproduction”.

În treizeci de ani (1980-2010), această rată a trecut de la 9,1 la 12 nașteri de gemeni la 1.000 de nașteri, astfel încât astăzi „aproape unul din 40 de bebeluși este un geamăn”.

„Acest adevărat boom de gemeni devine îngrijorător, întrucât aceștia sunt copii fragili, care necesită mai multă îngrijire și au o mortalitate mai mare decât ceilalți, nemaivorbind de dificultățile părinților care trebuie sa aibă grijă de doi copii în același timp”, atenționează autorii , Gilles Pison (Muzeul Național de Istorie Naturală și Institutul Național de Studii Demografice, Paris, Franța), Christiaan Monden (Universitatea din Oxford, Regatul Unit) și Jeroen Smits (Universitatea Radboud, Nijmegen, Țările de Jos).

Citeste si:  Simona Halep, în tripleta de aur a tenisului mondial, alături de Williams

Cu toate acestea, potrivit autorilor „s-ar putea să fi atins un vârf în ceea ce privește ratele de gemelitate”, care observă că „de câțiva ani”, medicii au încercat să își schimbe practicile, asfel încât tehnicile de reproducere asistată să ajungă „mai degrabă la sarcini individuale decât multiple”

A se reține că au crescut doar nașterile „gemenilor fraternali” (dizigoți), proporția „gemenilor identici” (monozigoți) rămânând stabilă, cu o rată de 4 nașteri de gemeni identici la 1.000.

Citeste si:  Papa Francisc s-a vaccinat anti-covid. Prima reacție de la Vatican

Din cei 3,2 milioane de gemeni născuți în fiecare an la nivel mondial, aproximativ 40% sunt născuți în Asia (care găzduiește 60% din umanitate) și 40% în Africa: acest continent găzduiește doar 17% din populația lumii, dar are o rată a natalității „între dublu și triplu față de celelalte continente”, iar rata de gemelitate este, de asemenea, cea mai mare la nivel mondial. În 30 de ani, ratele de gemelitate constatate pe alte continente s-au apropiat de cele din Africa, acestea din urmă rămânând neschimbate.

Citeste si:  Peste 2 milioane de persoane au fost vaccinate în România, mai mult de jumătate au primit deja ambele doze

 

Traducere de Magdalena Savitchi, după articolul AFP preluat de France24

Citeste articolul pe RFI

 17 total views