Abonare la google news

Cutremur în România, luni. Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit

Un cutremur s-a produs pe 15 martie, la ora 10:39:56 (ora locală în România), în Moldova, Vaslui, potrivit anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Din fericire, a fost vorba de un cutremur slab, cu magnitudinea 2.1 grade, la adâncimea de 5 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45 km S de Iași, 46 km NE de Bacău, 110 km V de Chișinău, 153 km N de Galați, 167 km V de Tiraspol, 172 km N de Brăila, 188 km NE de Brașov, 203 km SE de Chernivtsi, 230 km NE de Ploiești și 253 km V de Odessa.

Citeste si:  Gazprom a reînceput lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2, în ciuda sancțiunilor Statelor Unite

De precizat că, din noiembrie 2020, România a fost afectată de mai multe cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2.1 și 4.0 grade pe scara Richter.

Când vom avea un cutremur major în România

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, anunță cu un cutremur major poate loc avea în orice clipă în România, fiind imposibil pentru specialiști să ofere o dată aproximativă.

Citeste si:  Boc, cu cărțile pe masă despre autorizația de construcție a hotelului de pe Avram Iancu: Riscam un dosar penal și plata de despăgubiri

Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Citeste si:  Operatorul care a surprins filmul tragediei de la Onești: „Cereau ajutor, strigau. N-o să uit niciodată...”

Reacția lui Mircea Radulian a venit după ce seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul de onoare al INFP, a anunțat că populația nu trebuie să-și facă griji, deoarece un cutremur devastator nu are șanse să lovească România în următoarele două decenii.

Citeste articolul pe Gandul

 18 total views