joi 20 ianuarie 5:05 PM

Abonare la google news

Cutremur în România, joi. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut


Un cutremur s-a produs pe 20 ianuarie 2022 în România, la ora 02:18:50, în zona seismică Vrancea, Buzău, conform anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).


A fost vorba de un seism cu magnitudinea 3.3 grade, la adâncimea de 103 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72 km E de Brașov, 73 km NE de Ploiești, 117 km V de Brăila, 119 km V de Galați, 121 km S de Bacău, 124 km N de București, 149 km NE de Pitești, 187 km E de Sibiu, 189 km N de Ruse și 201 km SV de Iași.

(VEZI AICI: A FOST CUTREMUR DE 4.7 GRADE ÎN COVASNA, ÎN URMĂ CU PUȚIN TIMP)

Când vom avea un cutremur major în România

În România, de la începutul anului, au avut loc mai multe cutremure, de diferite magnitudini. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a oferit detalii despre marele seism despre care se tot vorbește că ar urma să lovească țara noastră.

Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact. Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”,  a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, la România TV.

(NU RATA: A FOST CUTREMUR ÎN ROMÂNIA, ÎN PRIMA ZI DIN SEPTEMBRIE. UNDE S-A ÎNREGISTRAT SEISMUL)

Cancan.ro