Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis. Desemnarea făcută de Maia Sandu pentru funcția de premier, neconstituțională

 Decretul semnat de președintele Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier a fost declarat neconstituțional.

Președinta a încălcat Constituția atunci când a ingorat candidatura Marianei Durleșteanu, înaintată de 54 de deputați din partea PSRM și Platformei „Pentru Moldova” – Partidul Șor și deputații neafiliați.

Disputa dintre Maia Sandu și socialiști se adâncește

„Pentru a fi respectat articolul 98 alineat 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări”, se spune în decizia Curții.

Totodată, a fost declarată inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea de a aprecia dacă prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de prim-ministru, președintele RM a săvârșit o faptă gravă.

Citeste si:  Coronavirus UK: Scădere puternică a numărului de infecții în Anglia

La data de 11 februarie Parlamentul a examinat subiectul privind acordarea votului de încredere Guvernului Nataliei Gavrilița. Proiectul nu a fost susținut de niciun deputat.

Deși Mariana Durleșteanu se bucură de sprijinul unei majorități parlamentare create din 34 de deputați, președintele Maia Sandu a refuzat să o desemneze pentru funcția de prim-ministru. Motivul invocat de șeful statului este că Durleșteanu este susținută de deputați asupra cărora planează suspiciuni de corupție.

Citeste si:  Surse: Florin Cîțu este propunerea PNL pentru funcția de premier

Mariana Durleșteanu este  fost ambasador în Marea Britanie și fost ministru al Finanțelor în guvernul Greceanîi.

Maiei Sandu, acuzată de tentativă de uzurpare a puterii de stat

Decizia Maiei Sandu a fost criticată de socialiști care au anunțat că acțiunile șefului statului reprezintă o tentativă de uzurpare a puterii de stat. Totodată, PSRM a anunțat că va ataca decretul președintelui R.Moldova la Curtea Constituțională.

Citeste si:  Un cunoscut regizor rus a fluturat o pereche de chiloți în fața sediului FSB, în semn de solidaritate față de Navalnîi

Maia Sandu a desemnat-o la 27 ianuarie pe Natalia Gavriliţa pentru funcţia de premier. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să voteze un nou guvern în decurs de 45 de zile de la acea dată, în caz contrar va fi dizolvat şi vor fi declanşate alegeri parlamentare anticipate.

Curtea Constituțională a decis că președintele și grupurile parlamentare trebuie să înceapă noi consultări pentru desemnarea unui nou candidat la postul de premier.

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Sursa: Gandul

 4 total views