Abonare la google news

Curs BNR pentru 5 martie 2021. Perspectiva macroeconomică în 2021

Este vineri și astăzi vom avea parte de un nou curs BNR pentru 5 martie 2021. În perspecitva unui nou lockdown, analiștii financiari trag un alt mare semnal de alarmă. Prespectiva macroenconomică a anului 2021 este una negativă. Efectele acestor decizii și criza economică se regăsesc în fiecare curs de schimb din ultima perioadă. Rămâne să vedem cum stă astăzi, 5 martie, leul în raport cu celelalte monede de schimb.

România speră la o redresare a PIB-ului

Deși suntem într-o criză economică avansată, Comisia Europeană prognoza o creștere a PIB de 3,3% în România în 2021, ceea ce ar pune PIB-ul la 2% sub nivelul din 2019. Comisia Europeană se așteaptă ca această creștere să se accelereze la 3,8% în 2022.

În acest context volatil și instabil, noul guvern a promis strategii bugetare și bugetare credibile și reforme instituționale aprofundate în sectorul public pentru a le sprijini.

Citeste si:  Raluca Turcan: În Sănătate și Justiție, nivelul sporurilor reprezintă 85%

Cursul BNR pentru 5 martie 2021

Primii pași, înghețarea salariilor în sectorul public, au fost prudenți și aproape de austeritate, reflectat în bugetul detaliat pentru 2021, buget votat recent în Parlamentul României. Redresarea industrială depinde de reluarea activității în Europa, iar ultimele evoluții sunt încurajatoare, spune Comisia Europeană.

Sectorul serviciilor către gospodării, cuprinzând ospitalitatea și comerțul cu amănuntul, este de așteptat să se redreseze în a doua jumătate a anului 2021. Construcția, IT&C și imobilele vor rămâne probabil factori de creștere semnificativi în 2021.

Noul CURS pentru 5 martie 2021, este cel publicat  la cursul zilei de astăzi

Curs BNR pentru 5 martie 2021: Euro

1 euro = Lei (Lei) 

Un euro are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de o variație pozitivă de Lei.

Curs BNR pentru 5 martie 2021: Dolar

1 dolar = Lei (Lei) 

Citeste si:  Dubaiul suspendă de astăzi toate activitățile dedicate divertismentului

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de variația pozitivă de  Lei.

Curs BNR pentru 5 martie 2021:  Lira sterlină

1 liră = Lei ( Lei)  

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de variația pozitivă de  Lei.

Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 5 martie 2021

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează:

  • Indicele ROBOR la o lună: 1.68
  • Indicele ROBOR la trei luni: 1.70
  • Indicele ROBOR la șase luni: 1.74
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 1.77

 

Bursa de Valori București se menține în trend

În septembrie anul trecut, în plină Pandemie, Bursa de Valori București (BVB) a ținut prima sesiune ca piață emergentă, intrând astfel în universul vizat de o categorie mai largă de investitori.

Cu toate astea căderea fiscală și efectele neliniare ale creșterii datoriei publice migrează în regiunea de 45-60% în creștere de la 30-40% înainte de criză. Aceste efecte și redresarea lor sunt principalele priorități pe agenda macroeconomică a guvernului.

Citeste si:  Ministrul Sănătății anunță că nici în Cluj nu mai sunt locuri disponibile pentru vaccinare în etapa a doua: ”Lucru îmbucurător din perspectiva că oamenii își doresc vaccinarea”

Criza sănătății îl obligă noul executiv să acomodeze procesele pe termen scurt. Acestea ar fi stimularea fiscală și sprijin social și pe termen lung, precum și abordarea rigidității structurale, în circumstanțe care rămân extrem de imprevizibile.

Dar amenințările pe care le prezintă vulnerabilitățile acumulate în finanțele publice ale României în anii precedenți, în special în 2020, sunt echilibrate de oportunitățile oferite de Planul de reziliență și redresare care se află în topul bugetului regulat al UE.

Capacitatea slabă a României de a absorbi fondurile UE necesită o consolidare urgentă în acest sens, întrucât puterea oferită de valorile încă solide ale finanțelor publice se estompează treptat.

Citeste articolul pe PlayTech