17 martie 7:06 PM

Abonare la google news

Cum se împart banii europeni din PNNR

Cele circa 30 de milioane de euro de care va beneficia România prin Planul Național de Redresare și Reziliență – care urmează să fie supus aprobării Executivului și ulterior trimis Comisiei Europene pentru negociere – reprezintă „o șansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize”, a spus Iohannis.

În ce privește reformele, Iohannis a spus că se va pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizarea pacienților cronici: „Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro”.

De asemenea, PNRR va permite finanțarea dezvoltării unei rețelei de autostrăzi, în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant.

Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro”, a afirmat președintele.

PNRR este „o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România”. Programul „România educată” va beneficia de o finanțare de circa 4 miliarde de euro: „Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investiții de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice. Totodată vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și în pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului prin investiții în învățământul dual. Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil”.

Conform președintelui, digitalizarea va fi o parte importantă în educație, iar accentul se va pune pe două componente: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale.

Elevii studenții și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro.  

Citeste articolul pe RFI