31 mai 3:12 PM

Abonare la google news

Cum l-au extras din străinătate serviciile de informații turce pe nepotul lui Fethullah Gülen. Operațiune ca-n filme executată de spionii lui Erdogan Cum l-au extras din străinătate serviciile de informații turce pe nepotul lui Fethullah Gülen

Recep Tayyip Erdogan continuă să vadă în  un personaj periculos, capabil să-l înlăture de la putere. O dovedesc acțiunile pe care liderul de la Ankara le întreprinde. Agenția Anadolu informează că serviciile de informaţii turce l-au arestat în străinătate şi repatriat pe un nepot al predicatorului Gülen.

Clericul Fethullah Gülen este și azi considerat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan drept omul care a orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat din iulie 2016.

MIT, temutul serviciu de spionaj al Turciei

Potrivit agenţiei Anadolu, Selahaddin Gülen a fost adus în Turcia de agenţi ai Organizaţiei naţionale de informaţii. MIT este temutul serviciu de spionaj al Turciei, una dintre cele mai respectate organizații din breaslă. Nepotul lui Gülen a fost arestat într-o ţară al cărei nume este păstrat secret. Turcii nu precizează nici dacă operaţiunea a avut loc cu acordul autorităților din țara unde s-a desfăşurat.

Jurnaliștii de pe Bosfor publică o fotografie în care nepotul predicatorului exilat în SUA apare încătuşat şi stând în picioare între două steaguri ale Turciei. Selahaddin Gülen este acuzat de apartenenţă la „organizaţia teroristă FETO”, aşa cum descrie Ankara mişcarea predicatorului Fethullah Gülen.

  • Din 2016, când împotriva lui Erdogan s-a încercat un puci, dejucat în ultimul moment de liderul de la Ankara cu ajutorul serviciilor secrete ruse, Turcia a „repatriat” mai multe zeci de persoane acuzate de apartenenţă la mişcarea lui Fethullah Gülen. Adepții acestuia se ascundeau mai ales în ţări din Balcani şi Africa. În 2018, răpirea din Kosovo de către agenţi MIT a şase cetăţeni turci acuzaţi de legături cu Gülen a provocat o criză politică la Pristina, ce a condus la demiterea ministrului de Interne şi a şefului serviciului de informaţii. În același timp, acasă în Turcia continuă în ritm susţinut represiunea împotriva presupuşilor adepți ai predicatorului Gülen. Din 2016, zeci de mii de persoane au fost arestate şi peste 140.000 demise ori suspendate din funcţii.

Citeste articolul pe Gandul