Abonare la google news

Cum își propune premierul Ungariei să câştige al cincilea mandat. Măsura se adresează tinerilor sub 25 de ani

Ungaria intenționează să scutească tinerii adulți de la plata impozitului pe venit într-o măsură considerată pe scară largă ca un impuls al prim-ministrului Viktor Orban de a câștiga votul tinerilor înainte de alegerile parlamentare de anul viitor.

Planul se adresează tinerilor sub 25 de ani

Planul, destinat tinerilor sub 25 de ani, va intra în vigoare până la începutul anului viitor, chiar înainte ca maghiarii să voteze pentru a decide dacă îi vor acorda lui Orban un al cincilea mandat. Scutirea se poate aplica până la salariul mediu, dar guvernul nu a decis încă pragul exact.

La începutul anului 2021, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a stabilit direcția politicii economice pentru acest an. Statul dorește ca grupurile bine definite să beneficieze de la bugetul de stat. Pensionarii vor primi o pensie în valoare de o săptămână mai mult în acest an, familiile sunt sprijinite prin programe de construire a locuințelor, iar fermierii și acum angajații tineri au fost adăugați pe listă. Pentru angajații tineri, acestea ar putea include un șomaj mai scăzut, o situație financiară îmbunătățită, un stimulent pentru a încerca să găsească un loc de muncă în Ungaria în loc de altundeva și să părăsească  casa părinților lor.

Tinerii alegători sunt cei mai slabi din punct de vedere demografic pentru Orban și unul în care Opoziția are o conducere dominantă asupra partidului său Fidesz, potrivit unui sondaj publicat anul trecut. Orban, care își descrie politica drept „conservatoare creștină”, a atras critici din partea aliaților săi din Uniunea Europeană cu privire la represiunile asupra libertăților civile și la o campanie de deceniu de consolidare a puterii.

„Această mișcare nu este surprinzătoare atunci când sondajele indică sprijinul scăzut al partidului Fidesz în rândul tinerilor alegători”, a declarat Andras Biro-Nagy, directorul institutului de cercetare Politics Solutions din Budapesta.

Planul lui Orban, despre care a spus că va costa până la 150 de miliarde de forinți (508 milioane de dolari) anual, este similar cu cel aprobat în Polonia în 2019. Croația a urmat anul trecut o scutire de impozit pe venitul personal pentru cei sub 25 de ani, aparent pentru a reduce astfel – numit „exod de creiere” legat de tinerii care emigrează în străinătate.

Orban a declarat că scăderea impozitelor face parte din alte măsuri menite să accelereze o redresare economică după criza Covid-19, pe care proiectele guvernamentale au condus-o la o contracție economică de 6,4% în 2020.

Totuși, momentul înainte de vot este grăitor

Fidesz a realizat un sondaj  în rândul celor cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, în care Fidesz a condus 44% până la 33% în rândul celor cu vârsta peste 30 de ani.

Majoritatea sondajelor efectuate în ultima lună au arătat că Fidesz urmărește acum Opoziția, care se reunește pentru prima dată într-un vot parlamentar pentru a încerca să îl elimine pe Orban.

Considerații politice

Scutirea de impozite care intră în vigoare în anul alegerilor este o vânzare destul de mare în propaganda guvernamentală și ar putea chiar ajuta la stimularea apelului coaliției Fidesz / KDNP. De asemenea, ar trebui subliniată o altă decizie guvernamentală recentă, care va aduce beneficii fermierilor din mediul rural, inclusiv celor tineri.

Datele despre populație ale KSH arată că există în prezent aproximativ 864.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani în Ungaria, ceea ce corespunde cu 8,8% din aproximativ 9,8 milioane de populație și mai puțin de 11% din cei aproximativ 8 milioane de alegători eligibili. Până în 2022, raporturile nu vor fi mult diferite la 8,3%, respectiv 10,2%. Se pare că partidele de guvernământ ar dori să asigure votul acestui grup, deloc de neglijat în 2022.

Sursa: Gandul