Abonare la google news

Cum arată primul autobuz electric fabricat în România. Are autonomie de până la 360 km și este dotat cu Wi-Fi, prize și camere video

Trendul autobuzelor electrice a ajuns în multe orașe din România. Până acum, acestea erau cumpărate din Europa, dar de curând o fabrică din Baia Mare a creat unul de la zero, un concept 100% românesc. Autobuzul electric a intrat în teste de câteva săptămâni, iar clujenii au putut să-l vadă într-o expoziție de mobilitate inteligentă, alături de alte mijloace de transport nepoluante.

„Este produs în România. Costul lui pornește de la 350 de mii de euro, în funcție de dotările care vin puse. Noi suntem deocamdată în perioada de probă, anul acesta ne-am propus să-l plimbam prin orașele din România, companiile locale de transport au ocazia să îl testeze”, spune Alexandra Moldovan, director de marketing.

Autobuzul are 83 de locuri și o lungime de 12 metri. Autonomia sa minimă este de 200 de km și poate fi extinsă până la 360 de km. Acesta este dotat cu Wi-Fi, prize USB şi monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecţii.

Pentru siguranța pasagerilor, autobuzul are în dotare camere de supraveghere montate atât la interior, cât și la exterior. Astfel, datele colectate sunt transmise în timp real șoferului care poate acționa pentru a evita un pericol.

Cei care l-au văzut și l-au testat au fost plăcut impresionați. 

– Am fost pe scaunul din fața pe scaunului șoferului e foarte confortabil, cât și acolo în spate.

– Am venit să vedem niște mașini electrice și autobuzul ăsta electric parcă ne-a fermecat așa cu aspectul lui și să vedem ultimele modele lansate.

În cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe autovehicule electrice, biciclete, scutere şi trotinete electrice.

„Ce putem vedea este tot ce înseamnă hibrid în acest moment sunt prezente astăzi la Cluj, apoi avem micromobilitate: trotinete, biciclete electrice. Avem și un model de la Dacia electrică, toată lumea vrea să-l vadă și uite că l-am adus”, a precizat organizatorul evenimentului.

Până acum, autobuzul electric românesc s-a plimbat prin Oradea, Brăila, Făgăraș și Cluj-Napoca.

Editor : A.A.


Citeste articolul pe Digi24