26 septembrie 1:30 PM

Abonare la google news

Cum a încercat un român să senzibilizeze un judecător francez: „Am slăbit 26 de kilograme în puşcărie, sunt bolnav”

Un grup de şapte bărbaţi de naţionalitate română a apărut în faţa judecătorului la Chalon-sur-Saône. Procurorul adjunct Anne-Lise Peron a considerat că unul dintre ei, Mircea L., un bărbat în vârstă de 58 de ani, ar fi şeful bandei şi a solicitat o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, notează publicaţia Info Chalon.

Totodată, ea a mai solicitat în cazul acestuia interizcerea accesului în Franţa, pe viitor, asta deşi, conform sursei citate, românul nu avea antecedente penale. 

În schimb, judecătorul care îi apără pe cei şapte români a considerat că o astfel de decizie ar fi împotriva legii franceze, în condiţiile în care aceştia sunt cetăţeni europeni şi nu au comis niciun act de violenţă. Însă procurorul nu s-a lăsat convins. În cazul lui Iuliu C., presupusul lider al bandei, mai puţin în opinia lui Peron, s-a cerut o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare.

Surpriza a apărut atunci când Mircea L. a solicitat prin intermediul avocatului să fie eliberat pentru că este bolnav şi a slăbit deja 26 de kilograme în închisoare. „Am slăbit 26 de kilograme de când sunt închis şi sunt bolnav”, a spus şi inculpatul. Avocatul Leray a susţinut că în 20 de luni de când a fost arestat, românul nu a consultat niciodată de un medic, ci doar de o asistentă. Şi tot el l-a apărat şi pe Iuliu C. „Iuliu a trăit şi a lucrat în Germania până în noiembrie 2019. Soseşte apoi în zona Lyon, nu ştie niciun cuvânt în limba franceză, cum ar fi putut el să organizeze aceste lovituri? Nu cred nici o secundă”, a fost pledoaria avocatului.

Decizia instanţei

Mai mult, deşi românii ar fi recunoscut în arest că ar fi furat, avocatul a susţinut că ei nu cunoşteau limba franceză şi astfel nu au fost capabili să se apere. Însă afirmaţiile avocatului apărării nu l-au impresionat prea mult pe judecător, aşa cum nu l-au convins nici pe procuror. 

După aproape 4 ore de deliberare, vineri, 24 septembrie, instanţa a revenit şi a pronunţat achitări parţiale pentru anumite fapte, dar i-a găsit vinovaţi pe cei şapte români pentru celalalte acuzaţii. 

 

Mircea L. a fost condamnat la 30 de luni de închisoare cu executare şi a primit interdicţia de a mai intra în Franţa timp de 10 ani. Judecătorul a luat aceeaşi decizie şi în cazul lui Iosif B., în timp ce Iuliu C., autorul a zeci de furturi, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, plus i s-a interzis să intre pe teritoriu francez în următorii 10 ani. Sever şi Cornel au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare, iar ambii nu vor mai avea acces pe teritoriul Franţei în următorii 10 ani.

 

Pedepse mai blânde au fost date în cazul fiilor lui Mircea L., Mugurel şi Marcel. Primul va părăsi închisoarea, fiind condamnat la 12 luni pe care le-a executat deja în arest preventiv, în timp ce fratele său, Marcel, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare şi va rămâne după gratii încă şase luni. În acelaşi timp, conform sursei citate, sumele bani găsite la cei şapte inculpati au fost confiscate şi vor ajunge la victimele recunoscute ca părţi civile, care vor fi despăgubite.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Infernul prin care a trecut o româncă obligată să se prostitueze în Spania. Azi e o apreciată scriitoare şi activistă: „Am fost vândută pe 300 de euro”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul