luni 11 ianuarie 3:12 PM

Abonare la google news

Cum a încercat Petre Roman să se infiltreze în ONU. S-au aflat eforturile făcute de el


La finele anului 2016  ONU, cu 193 de membri, aproba numirea lui Antonio Guterres ca nou secretar general. Acesta are un mandat pentru o perioadă de cinci ani. În presă au apărut recent informații ce-l leagă pe fostul premier Petre Roman de secretarul general al Onu, Guterres.


Lobby pentru numirea ca trimis special ONU

Presa din Algeria a acordat un material amplu asupra celor două personaje, Petre Roman și Antonio Guterres, secretarul general ONU. Conform acesteia, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să-l numească pe fostul prim-ministru Petre Roman ca trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, în locul fostului președinte german Horst Köhler, care a demisionat în mai 2019.

Alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi o soluție pașnică la conflictul din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare, a surprins, mai spune El Watan.

Fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării zonei Sahara de Vest de către Maroc. În aceleași relatări, surse apropiate spun că fostul premier român, Petre Roman, printr-o filieră personală ar fi făcut lobby agresiv. Petre Roman, prin cunoscuți ar fi pus presiune pe Antonio Guterres de a-l nominaliza pentru funcția de trimis special ONU.

Petre Roman în mijlocul unui scandal diplomatic

În spațiul diplomatic internațional este cunoscut faptul că Petre Roman a participat, în numeroase ocazii la Forumul Crans Montana, care a avut loc în ultimii ani în orașul Dakhla ocupat de Sahrawi. Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane.

”Numirea lui Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Rabatului. Ceea ce ar fi extrem de grav. Aceasta este ceea ce economiștii ar putea numi un conflict de interese. Ar putea fi că Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman?

Ipoteza nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, este rar că serviciile ONU greșesc atât de grav. Aceasta este o problemă extrem de delicată. A ales voluntar secretarul general al ONU să închidă ochii la tropismul marocan al fostului prim-ministru român? Cu alte cuvinte, el va încerca să dea un impuls Marocului”, sunt de părere specialiștii din dosarul conflictului din Sahara Occidentală.

Aceeași specialiști și diplomați își amintesc că de la alegerea sa pentru funcția de secretar general al Organizației Națiunilor Unite, Guterres nu s-a remarcat prin nicio inițiativă majoră menită să soluționeze definitiv conflictul din Sahara Occidentală. Dimpotrivă, conform acelorașiși surse, Guterres a lucrat pentru a menține statu quo-ul. De asemenea, în timpul domniei sale s-au înregistrat încercări false de a schimba parametrii conflictului.

Sursa: Playtech.ro