Abonare la google news

Culisele organizării Euro 2020 la București, într-un interviu fără perdea

Culisele organizării Euro 2020 la București au fost dezvăluite de Mircea Sandu într-un interviu fără perdea. Au mai rămas doar patru zile până la startul celui mai așteptat eveniment fotbalistic al verii. Competiția ar fi trebuit să se dispute în vara lui 2020. Ea a fost însă amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Este pentru prima dată în istorie când turneul final european se dispută în mai multe țări. Nu mai puțin de 12 orașe europene vor găzdui meciuri la Euro 2020, printre care și București. Pe Arena Naționala se vor juca trei meciuri din Grupa C, dar și o optime de finală. Din nefericire, naționala României a ratat participarea la această competiție. Echipa lui Mirel Rădoi a pierdut la începutul lunii octombrie barajul cu Islanda, scor 1-2.

Arena Națională va găzdui patru meciuri la Euro 2020Arena Națională va găzdui patru meciuri la Euro 2020

Culisele organizării Euro 2020 la București, într-un interviu fără perdea oferit de Mircea Sandu! De unde a plecat totul și cum a profitat România

Finlanda la EURO 2020. Lot, primul 11, statistici, vedete, program, cote pariuri. Grupa BFinlanda la EURO 2020. Lot, primul 11, statistici, vedete, program, cote pariuri. Grupa BRusia la EURO 2020. Lot, primul 11, statistici, vedete, program, cote pariuri. Grupa BRusia la EURO 2020. Lot, primul 11, statistici, vedete, program, cote pariuri. Grupa B

Cel care a demarat proiectul candidaturii României pentru organizarea unor meciuri de la acest turneu final este fostul președinte al Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu. El a explicat motivul care l-a determinat să împingă lucrurile în a acest sens, respectiv crearea unei infrastructuri sportive pe termen lung.

După 1990 am vizitat mai multe centre de pregătire ale marilor federaţii, din Germania, din Franţa, din Italia. Beneficiind şi de anumite programe ale UEFA, primele gânduri au fost de a construi, de aduce fotbalul românesc în nişte condiţii cât de cât favorabile pentru a desfăşura meciuri în condiţii bune. Să nu uităm că stăteam în cantonament la Săftica, în condiţii foarte proaste şi aşa mai departe. Odată cu aceste gânduri şi cu proiectele de la UEFA şi FIFA, şi având deja proiectele pe hârtie, pasul următor a fost să ne gândim la organizarea de competiţii europene. Şi am început în 1998 cu Campionatul European de tineret. Am continuat cu cel de juniori şi aşa mai departe. Totul culminând în 2012 cu finala Europa League”, a spus Mircea Sandu pentru AGERPRES.

Momentul care l-a convins pe Mircea Sandu să încerce organizarea turneului final

Totodată, fostul fotbalist al Sportului Studențesc a povestit și primele contacte pe care le-a avut cu UEFA  în vederea demarării acestui proiect. El a dezvăluit că a avut o discuție cu președintele de atunci, Michel Platini, și cu Giani Infantino, secretarul general. Sandu le-a spus celor doi la acel moment că FRF, Primăria Capitalei, Guvernul României și Aeroportul Otopeni se angajează să pună la dispoziție tot ce este necesar pentru organizarea în condiții optime a meciurilor.

Mircea Sandu a dezvăluit și care a fost momentul exact când a început să se gândească la organizarea unei competiții de nivel înalt. El a povestit că acest lucru s-a întâmplat în timpul unei vizite în Portugalia. La acel moment, ibericii se pregăteau de găzduirea Euro 2004. Sandu a explicat că și-a dat seama că organizarea unui astfel de eveniment poate genera beneficii importante pentru întreaga țară, nu doar pentru fotbal.

„Principalul scop a fost ca România să-și dezvolte infrastructura”

Eu în 1998 am fost într-o inspecţie în Portugalia, cu o echipă de la UEFA. În 2004 era Campionatul European. Primarii de acolo ne-au dus pe un câmp. Ne-au spus că aici va fi stadionul, aici va fi parcarea şi apoi un specialist în IT ne-a prezentat pe un ecran proiectul. Nu era mare lucru, dar după cinci ani lucrurile erau toate puse la punct. Am zis „iată cum se poate face o infrastructură, şi rutieră, şi de căi ferate” numai cu competiţii sportive de înalt nivel.

Eu sunt convins că sunt destui cetăţeni care ar spune „sunt dispus să dau 100 de lei ca să facem autostrada Bucureşti-Timişoara”, spre exemplu. Deci asta a fost în capul meu, nu stadioanele. Pentru că un stadion costă 30 de milioane, 50 de milioane, sunt ieftine, dar o autostradă costă miliarde. Acesta a fost principalul scop, ca România să îşi dezvolte infrastructura”, a explicat fostul președinte FRF.

Mircea Sandu, dezamăgit de modul în care România s-a descurcat cu organizarea

Mircea Sandu s-a arătat dezamăgit de modul în care România s-a descurcat cu organizarea acestui eveniment. El a spus că ar fi trebuit să se găsească o soluție pentru un drum rapid de la Aeroportul Otopeni până în București. De asemenea, el crede că ar fi trebuit construită o autostradă din vestul țării până în Capitală. El a motivat prin faptul că fanii austrieci și nord-macedoneni vor alege să vină în România cu mașinile personale.

 

Citeste articolul pe PlaySport