2 septembrie 8:24 PM

Abonare la google news

CSM condamnă angajarea procedurilor de numire a unor procurori de rang înalt, în discursul politic

Consiliul Superior al Magistraturii va rămâne întotdeauna echidistant politic, singura cale de a garanta independenţa justiţiei, şi condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic, se precizează într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Plenul CSM, cu majoritate, consideră că este esenţial ca magistraţii prin întregul lor comportament să nu creeze percepţia că potenţează elemente valorificate de unii politicieni în disputele dintre aceştia.

De asemenea, plenul condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic, menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului, plenul remarcă faptul că ”procedura a fost iniţiată intempestiv de un ministru al Justiţiei în contextul în care acesta, de-a lungul timpului, a asigurat constant opinia publică de faptul că nu o va declanşa până la reglementarea, pe plan legislativ, a diminuării importanţei factorului politic în cadrul acestor numiri”.

”Declanşarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleaşi condiţii legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanţei factorului politic, iar această contradicţie evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparenţa unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecinţe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfăşurată de aceştia”, se mai arată în comunicat.

Decizia de continuare sau abandonare a unor astfel de proceduri aparţine exclusiv puterii executive, însă plenul îşi manifestă îngrijorarea că iniţierea ori continuarea lor în contextul arătat, de această dată complementar unei instabilităţi tipice interimatului funcţiei de ministru, ar pune probleme serioase cu privire la substanţa, coerenţa şi finalitatea unei astfel de proceduri, mai transmite CSM.

Sursa Foto: judecator Bogdan Mateescu, președinte CSM


Citeste articolul pe G4Media