Abonare la google news

Criză de materiale. Lipsa consumabilelor ar putea afecta campaniile de vaccinare

Criza de materiale consumabile ar putea afecta campaniile de vaccinare din întreaga lume, dată fiind cererea tot mai mare de seringi pentru injectarea serului împotriva COVID-19.

La nivel mondial ar fi nevoie de aproximativ zece miliarde de seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19, însă producătorii abia reușesc să facă față acestei cereri uriașe, informează Digi24, care citează The New York Times.

În timp ce statele lumii caută noi modalități de a obține suficiente doze de vaccin pentru imunizarea populației, apare și o competiție intensă pe piața de seringi, dispozitive medicale esențiale în administrarea vaccinurilor.

Statele Unite și Uniunea Europeană au o nevoie tot mai mare de seringi

Oficiali din Statele Unite și Uniunea Europeană au avertizat deja că au nevoie de mai multe seringi, iar cererea crește exponențial, mai ales ca urmare a faptului că Brazilia a limitat, începând cu luna ianuarie, exporturile de seringi și ace după ce s-a confruntat cu lipsa acestora în campania de vaccinare.

Citeste si:  Florin Cîțu: „Discuţia despre un paşaport de vaccinare este prematură. Suntem abia la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID”

Situația devine cu atât mai complicată cu cât vaccinul nu poate fi administrat cu orice seringă, fiind nevoie de un tip specific.

În februarie, autoritățile din Japonia au anunțat că se confruntă cu mari probleme în utilizarea celei de-a șasea doze din flacoanele de vaccin Pfizer, deoarece țara nu deține suficiente seringi pentru această doză adițională, ceea ce duce la aruncarea a milioane de doze din cauza crizei consumabilelor. O problemă similară a apărut și în Statele Unite.

Citeste si:  Medicii de familie vor participa la campania de vaccinare

Este nevoie de până la zece miliarde de seringi doar pentru campaniile de vaccinare

În acest context, statele lumii au nevoie de opt până la zece miliarde de seringi doar pentru vaccinare, fiind excluse și celelalte tipuri de consumabile utilizate la alte proceduri medicale.

În anii trecuți, doar 5-10% din cele 16 miliarde de seringi disponibile la nivel mondial erau utilizate pentru imunizări, potrivit lui Prashant Yadav, cercetător în cadrul Centrului pentru Dezvoltare Globală și expert în lanțuri de furnizare pentru produse de natură medicală.

Citeste si:  Statele Unite speră să înceapă campania de vaccinare împotriva COVID-19 înainte de jumătatea lunii decembrie

Statele dezvoltate, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța sau Germania, au alocat miliarde de dolari pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19, dar investițiile în extinderea producției de consumabile au fost uitate.

Becton, Dickinson and Company, cel mai mare producător de seringi, a anunțat că produce 2.000 de astfel de dispozitive pe minut pentru a face față comenzilor.

Potrivit Fitch Solutions, Statele Unite sunt cel mai mare producător de seringi la nivel mondial după vânzări, iar SUA și China sunt aproape la egalitate în ceea ce privește volumul exporturilor.

Citeste articolul pe Gandul