Abonare la google news

Cristian Popa (BNR), despre devalorizarea leului: Există în continuare o stabilitate relativă

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a subliniat că moneda naţională dă dovadă de o relativă stabilitate, în contextul în care deprecierile din regiune sunt mai mari decât cea marchată de leu. Aceeași evoluție o înregistrează, de asemenea, perechea euro-dolar, evoluție generată de impactul  datelelor economice și medicale asupra piețelor.

„Există în continuare o stabilitate relativă a leului”

Trebuie spus că există în continuare o stabilitate relativă a leului: la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere uşoară, mult mai uşoară decât deprecierile din regiune. Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint: în ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%. În aceleaşi 2 săptămâni perechea euro-dolar a înregistrat variaţii de la minim la maxim de aproximativ 4 cenţi, echivalentul a 3,3%, deci mişcări mult mai ample decât pentru perechea euro-leu. Toate aceste evoluţii vin desigur pe fondul diverselor date economice şi medicale publicate recent şi al impactului acestora asupra pieţelor„, a declarat pentru Agerpres Cristian Popa.

Citeste si:  Dan Barna le-a spus elevilor care protestau în fața Guvernului că vor beneficia în continuare de gratuitate pentru navetă

În contextul global în care  există reaşezări pe pieţele valutare internaţionale,  acestea au determinat reverberaţii atât pe pieţele regionale, cât şi pe cele local, în regiunea noastră fiind deprecieri relativ ample a forintului.

„Se pot observa deprecieri relativ ample pe forint”

Astfel, aceste reaşezări au fost simţite destul de puternic pe perechea euro-dolar, dar şi în regiunea noastră. Se pot observa deprecieri relativ ample pe forint, ceva mai moderate pe zlot şi mişcări de amplitudine redusă pe leu„, a explicat Cristian Popa.

Citeste si:  Nebunia noului an. Un polonez a schiat la bustul gol. VIDEO

Incepând cu data de 3 martie,  moneda naţională a înregistrat o tendinţă de depreciere. Un euro a fost tranzacţionat pentru 4,8768 lei, iar pe dată de 10 martie perechea euro/leu a ajuns la 4,8863 de lei pentru un euro.

Citeste articolul pe Gandul

 44 total views