Abonare la google news

Cristian Ghinea: Anul acesta vor intr 1,9 miliarde de euro în ţară din PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, joi seară la Digi24, că în acest an România va beneficia de 1,9 miliarde de euro, bani care urmează să vină prin Planul Național de Redresare și Reziliența. Totodată Ghinea dezminte afirmățiile făcute de către cei de la PSD care atacă sistematic Guvernul susțînând că România nu va beneficia de nici un ban de la la Comisia Europeană în acest an.

„Nu am rămas la coadă, sunt două calupuri de țări, unele pentru care PNRR va fi aprobat acum în iulie și unele care vor avea planul aprobat în septembrie. În valul acela este și Polonia, Suedia, Finlanda, nu e o drama. Proiectele mature au început deja, autostrăzile au început deja”.

„Că să lămuresc partea cu banii, văd că PSD a trecut la un nou moment retoric, cu subminarea economiei naționale, Doamne ferește. Anul ăsta va vor intră 1,9 miliarde de euro în ţară din PNRR. PSD bate câmpii. În momentul în care PNRR este aprobat în luna septembrie așa cum am anunțat cum două luni și nu înțeleg de ce trebuie în fiecare luna să fie o nouă știre, că doar eu am anunțat. În septembrie se aprobă planul de către Comisia Europeană, apoi va fi consiliul miniștrilor de Finanțe care oficial aprobă și din partra statelor membre și imediat după acel moment intră prefinanțarea în țară din partea de granturi. În octombrie sau noiembrie. În fiecare zi avem conferințe cu comisia” a declarat Cristian Ghinea.

Ginea susține că majoritatea proiectelor sunt aproape gata cu excepția proiectului pe energie pe care îl cataloghează că pe o „componentă complicată” ce este mult mai dificil de realizat, în ciuda cerințelor Comisiei Europene.

„Partea de investiți este aproape gata, cu excepția energiei, care este o componentă complicată pentru că diferența dintre ce avem noi în românia că peisaj energetic și ce se așteaptă uniunea Europeană, e o diferența foarte mare. Ei își doresc mai mult și noi zicem că nu putem mai mult, dar sunt negocieri și diferența este de câteva procente”, afirmă ministrul.

De asemenea și proiectul pe gaze, care este mult blamat de către tabăra social-liberală, este respins de comisie, iar Cristian Ghinea afirmă că „PSD este ipocrit”, întrucât Ciolacu îl atacă pe Ghenea că nu reușește să trecă proiectul, însă când reprezentații PSD se duc la Bruxelles, stau „cu pălăria în mâna”.

„PSD este ipocrit. Intenția noastră de a finanța infrastructua de gaze din PNRR este încă neacceptată de Comisia Europeană. Este o chestie politică pe care am vrut să o facem, am avut o lista de termeni de la începutul negocierilor, autostrzi, cai ferate, irigație, sănătate, gaze. Pe unele le-am reușit pe altele nu. Am reușit 3,1 miliarde pentru autostrăzi, 2,2 miliarde pentru sănătate dar la gaze Comisia întotdeauna s-a opus. Domnul Ciolacu mă ceartă că nu reușesc cu gazele pe de altă parte când se duce la Bruxelles este cu pălăria în mâna. Să-i spună domnul Ciolacu lui Timmermans, că e din partidul lui socialist , „băi lasă-ne pe gaze, nu ne mai chinui atâta””, a precizat ministrul.

Cristian Ghinea susţine că ”isteria PSD ne şubrezeşte poziţia de negociere”.

PSD acuză Guvernul de subminarea economiei naţionale, pentru că România nu va primi, în acest an, niciun euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Citeste articolul pe Gandul