Abonare la google news

Covid-19: vaccinul indian, în fine validat de specialişti occidentali

Covaxin – sau BBV152 în limbaj de laborator farmaceutic – făcuse obiectul unor polemici în India pe motiv că autorităţile de la New Delhi autorizaseră folosirea lui încă de la începutul lui ianuarie când nu se terminaseră încă testele clinice. In cele două luni care au trecut de atunci, milioane de medici şi infirmiere din spitalele de stat – publicul căruia îi era rezervat serul – au fost injectaţi cu Covaxin.

Rezultatele publicate acum în The Lancet spulberă incertitudinile. In total 380 de pacienţi din toată India au participat la faza a doua a testelor timp de trei luni. Ei au primit cele două doze de vaccin la interval de 28 de zile.

Bazat pe tehnica virusului neactivat, Covaxin a fost conceput de firma Bharat Biotech. O societate care afirmă acum că vaccinul ei este sigur şi că declanşează formarea de anticorpi ce rămân cel puţin trei luni fără să provoace efecte secundare grave. Reacţia cea mai «serioasă» este febra, şi aceasta a fost observată doar la două procente dintre pacienţi. Eficacitatea noului vaccin mai trebuie determinată dar laboratorul indian a publicat rezultatele preliminare ale fazei trei care arată o eficacitate de 81%.

Citeste articolul pe RFI