17 martie 8:12 PM

Abonare la google news

Covid-19: Angajaţii Centrului European de Cercetare Nucleară poartă un «proximetru» pentru a păstra o distanţă sanitară între ei

Se numeşte proximetru şi calculează distanţa dintre două persoane. El vibrează imediat, precum un telefon mobil, atunci când două persoane se apropie prea mult una de cealaltă.

Acum, suntem la mai puţin de 2 metri iar acest aparat mă atenţionează că suntem prea aproape, explică Jacques, un agajat al acestui centru de cercetare. El spune că s-a obişnuit deja cu micuţul aparat. Deja, toţi salariaţii poartă un aparat ce măsoară radioactivitatea existentă în anumite laboratoare aşa că unul în plus nu îi deranjează, susţin ei: „nu este mai complicat de utilizat decât un smartphone – la fel vibrează şi dispozitivul acesta. La început eram deranjaţi când ne suna telefonul mobil în public dar acum suntem cu toţii obişnuiţi cu aşa ceva.

Proximetrul vibrează dacă purtătorul lui rămâne mai bine de 30 de secunde la mai puţin de 2 metri de o altă persoană.

Un pic derutant la început, spune Rachel dar, consideră ea, este un instrument foarte util: « Ne determină să păstrăm o distanţă faţă de colegi. Acum am remarcat că nu mă mai apropii prea tare de oameni.”

Datele acestui proximetru sunt transmise serviciului medical. Aproape 11.000 de persoane lucrează în mod normal în acest centru de cercetare. Aparatul poate fi garanţia că vor putea reveni cu toţii la birou, potrivit şefului serviciului de sănătate a muncii, Christophe Delemare : « Interesul va fi foarte mare odată ce creştem numărul celor care revin să lucreze aici. Iar unii s-au săturat să poarte masca sanitară iar proximetrul ne va permite să identificăm eventualele cazuri de risc.”

Blocarea transmiterii de Covid-19 este ideea principală cu acest proximetru iar datele colectate de el pot fi accesate doar de serviciul medical, pe o perioadă limitată de timp.

 

Citeste articolul pe RFI