Abonare la google news

Coşmarul trăit de o familie cu locuinţa la câţiva metri de şantierul autostrăzii A10. Cere daune de 120.000 de euro VIDEO

Aceste panouri ar urma să asigure protecţie şi ulterior, după deschiderea circulaţiei pe pasarela ce supratraversează autostrada, la intersecţia dintre A10 şi drumul judeţean 142L.

 

În discuţiile înregistrate de cetăţean, se aud muncitorii de la faţa locului care spun că ar fi de fapt balustrade şi că panourile fonoabsorbante ar fi mult mai înalte. Unul dintre muncitori spune chiar că ”nu a mai văzut aşa ceva”. 

 

În plus proprietarul casei se plânge de praful dens facut de lucrările la autostradă, care îi ajunge pe casă. De asemenea, susţine că trepidaţiile provocate de utilaje au dus la apariţia unor fisuri în podeaua locuinţei.

 

Familia din localitatea Sâncrai, muncipiul Aiud, a dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi societatea Aktor, constructorul lotului 2 al autostrăzii Sebeş – Turda şi cere oprirea lucrărilor în zona locuinţei sale. Se reclamă disconfortul provocat de praf şi zgomot, în condiţiile în care lucrările de construcţie se derulează la câţiva metri de casa în care locuiesc. 

 

Pe lângă cererea de suspendare a lucrărilor, familia din Sâncrai are pe fond o acţiune care este cu mult mai complexă. În fapt, zidul viitorului drum de sprijin a rampei DJ 142L, îi va trece exact prin faţa casei. Traseul acestui drum judeţean a fost mutat cu câţiva metri faţă de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre ce va supratraversa autostrada va fi la câţiva metri de acces în curtea locuinţei.

 

Proprietarii casei din Sâncrai solicită în instanţă daune materiale şi morale în valoare de 120.000 de euro şi suspendarea temporară a lucrărilor până la instalarea unui sistem antizgomot şi antipraf. Într-un alt proces, oamenii au solicitat instanţei emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care lucrările să fie oprite până la judecarea pe fond a cauzei. Magistratul de la Judecătoria Aiud a dat termen de pronunţare data de 16 septembrie 2021.

 

Lotul 2 al autostrăzii Sebeş – Turda, a ajuns la o progresie fizică de peste 90 la sută, antreprenorul susţinând că va fi dat în trafic până la sfârşitul anului. Cea mai mare mobilizare de pe lot este în zona alunecării de la Oiejdea, punctul care pune cele mai multe probleme. În zona alunecării au fost foraţii alţi piloţi, s-a lucrat la excavaţii şi la pământ armat. De asemenea, s-a aşternut balast stabilizat la km 19-400 până la km 19+975, pe sensul de mers Sebeş-Turda. 

 

 

Acest sens de mers va putea fi utilizat în situaţia în care nu se termină lucrările la alunecare, pentru a deschide totuşi circulaţia, cu restricţii şi limitări de viteză, pe o bandă, pe o porţiune de circa 500 de metri. Soluţia a fost avansată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, care a apreciat că e mai bine să se deschidă un lot de autostradă chiar cu limitări şi restricţii de viteză pe o porţiune mică, eliminându-se astfel traficul de coşmar de pe drumul naţional.

 

Vă mai recomandăm:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul