31 mai 5:12 PM

Abonare la google news

Copiii de peste 12 ani vor putea fi înscriși pe platforma de vaccinare, începând din 1 iunie, în conturile părinților sau tutorilor. Din 2 iunie ar putea începe imunizarea acestora

Copiii de peste 12 ani vor putea fi înscriși pe platforma de vaccinare, începând din 1 iunie, în conturile părinților sau tutorilor, iar din 2 iunie ar putea începe imunizarea acestora, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Pentru a-și putea înscrie copiii în platformă ca beneficiari, părintele sau tutorele trebuie să se logheze în cont cu adresa de e-mail și parola.

„Pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată și, începând cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali. De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough”, precizează CNCAV într-un comunicat de presă.

Vaccinarea este gratuită și voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot fi descărcate de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

„De miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech. Respectarea acestui termen este condiționată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenția Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat”, precizează CNCAV.

Comitetul național subliniază că vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar
vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

„Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 și 15 ani, sens în care eficacitatea la aceștia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, se mai arată în comunicat.

Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis vineri, 28 mai, recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Citeste articolul pe G4Media