26 septembrie 9:06 PM

Abonare la google news

Continuă tensiunile la Marea Neagră dintre NATO şi Rusia

Concret, trei nave din SNMCMG-2 au traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcţia Mării Negre. Este vorba despre nava amiral a grupării, nava de patrulare spaniolă Rayo, şi dragoarele Viareggio din Italia şi Edincik din Turcia. După cum a anunţat Centrul Naţional pentru Conducerea Apărării Federaţiei Ruse, Flota din Marea Neagră a început monitorizarea activităţii navelor aliate

În acest context, avioane militare canadiene detaşate în România, la Mihail Kogălniceanu, au interceptat, alături de colegii români, două aeronave militare ruseşti, deasupra Mării Negre, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică. „Detaşamentul canadian trimis în România de la începutul lunii septembrie a efectuat prima operaţiune de interceptare, în cadrul misiunii intense de poliţie aeriană. Avioane de tip CF-188 Hornet, alături de colegii din Forţele Aeriene Române au interceptat două avioane ruseşti de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României”, a comunicat NATO. 

„Sunt foarte mândru de faptul că întreaga Forţă de reacţie – Echipa România a demonstrat abilităţi militare de nivel mondial, adaptate în mod ideal executării misiunii intense de Poliţie Aeriană. Prin toate eforturile de susţinere a operaţiunilor aeriene zi şi noapte, această identificare vizuală a aeronavelor este un exemplu extraordinar despre modul în care Canada ajută NATO şi România să protejeze integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice”, afirmă locotenent-colonelul Corey Mask, comandantul Forţei de Reacţie Aeriană din Canada.

 

De altfel şi avioanele britanice de luptă Eurofighter Typhoon au interceptat pe data de 22 iunie avioane de luptă ruseşti Su-24 Fencer şi Su-30 Flanker care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României dinspre Marea Neagră. Aeronavele ruseşti nu informaseră despre planurile de zbor şi nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, preciza NATO.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul