31 mai 3:18 PM

Abonare la google news

Contextul macroeconomic actual oferă opțiuni de investiții diversificate

Contextul macroeconomic actual oferă opțiuni de investiții dincolo de un simplu depozit bancar, fie direct în piața de acțiuni, fie în fondurile de investiții, fiind cel mai favorabil posibil din ultimii ani, este de părere Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, care a participat la prima conferință Gândul dedicată pieței de capital din România – SMART INVESTMENT 2021.

Pașii pe care trebuie un investitor trebuie să îi urmărească, atunci când face plasamente intr-un fond de investiții sunt, paradoxal, foarte simpli, a explicat Bernat. Dar, înainte de a vedea care sunt, concret, aceștia, șeful BT Asset Management – entitate care administrează 14 fonduri de investiții – a reiterat contextul economic actual, extrem de favorabil investițiilor în general.

”Avem o sumedenie de motive pentru care merită să ne uităm către alternative investiționale, lucruri pozitive care se întâmplă, cum este creșterea economică din această perioadă, care induce bunăstare”, spune Aurel Bernat. Cele mai importante elemente amintite de expertul Băncii Transilvania sunt dobânzile bancare reduse, lichiditate ridicată în piață și alternative de plasament al economiilor personale, care ”forțează” cumva investitorii să ia în considerare și alte instrumente de economisire, nu doar depozitele bancare.

Este o perioadă bună. post-covid, apreciază Aurel Bernat, de incredere a investitorilor în piețele de capital – care au făcut performanțe bune în ultima perioadă și oferă posibilitatea diversificării investițiilor personale, prin intermediul experților, respectiv administratorilor de fonduri.

Ce au de făcut investitorii?

Pașii sunt simpli, în momentul în care un potențial investitor consideră că este pregătit să depășească stadiul economisirii prin simpla depunere a banilor într-un depozit la bancă: decizie și acțiune. Să ne hotărâm să ne punem banii în mișcare, și nu doar în depozite, ceea ce înseamnă economisire pasivă, iar în al doilea rând, să abordăm banca pentru a intra prin intermediul diviziilor de administrare fonduri mutuale, să cerem consiliere, pentru ca apoi să  tranzacționarea direct din platformele online ale acestora.  ”În general, e bine ca orice client să pornească în pași mici”, spune Bernat.

Sfatul bancherului este, pentru orice investitor, indiferent de vârstă și de profilul de risc, să înceapă cu un fond de obligațiuni. ”Să înțelegem modul de funcționare, să vedem cum comunică adminstratorul de fonduri cu noi, să ne obișnuim cu lichiditatea pe care îl are un fond de investiții – atât pentru fonduri de investiții, cât și pentru bursa de acțiuni”, explică acesta.

Este bine de reținut că fondurile de investiții și piața de acțiuni oferă lichiditate cvasi-intstantanee – Aurel Bernat, BT AM

Al doilea pas este să mergem pe componenta de acțiuni – diversificare pe care le oferă fondurile de investiții este vitală și uriașă, iar din acest punct de vedere, administratorii de fonduri, cum este și cel condus de Aurel Bernat, BT Asset Management, asigură diversificare, prin plasamente în 25 – 40 de companii pe bursă, ceea ce asigură o bună diversificare, respectiv dispersare a riscului.

În al treilea rând, suplimentar ”să ne facem o obișnuințăm în a economisi”, adică să optăm pentru ca, lunar, o sumă de bani din salariu, să fie alocată economisirii. De exemplu, BT Asset Management oferă Direct Invest, prin care se pot realiza investiții recurente, astfel încât ”să ne obișnuim, să profităm de creșterile salariale și să punem deoparte”.

Profilul cel mai bun în fonduri de investiții se regăsește în cuvântul ORICINE – Aurel Bernat, BT Assett Management

 

Trendurile pe economisire din ultimii ani

  • Dacă în anii trecuți, fondurile de obligațiuni erau accesate de cei mai în vârstă, acum observăm o întinerire a clienților interesați de fondurile de investiții.
  • Tinerii preferă investițiile în acțiuni, o zonă de risc ridicat, dar și o mai bună utilizare, între vârste, a fondurilor de investiții – o echilibrare.
  • Economisrea, în sine, crește de la an la an, ritumul în care fondurile cresc este unul mai scăzut. Conversia dinspre depozite bancare către f i să fie mai ridicate

Portretul investitorului diferă în funcție de vârstă, ocupație și obiceiuri de economisire, în opinia expertului BT AM. Tineri și persoane  mai în vârstă, practic sunt doua tipuri de clienți pe fonduri de investiții. Primii,  au sume acumulate si doresc să profite de oportunitate de investiții. Al doilea tip sunt acei clienți care au posibilitatea de a economisi puțin și des, și reprezintă o categorie importantă.  Aceștia pot investi fără stres sume destul de mari, iar natura acestor investiții constante în timp duce la realizarea unor prețuri de achiziții reduse.

Sistemul bancar românesc se bucură de încredere, iar clienții vin spre fonduri, prin bănci. În paralel, către consumatori și către consumatori vin informații și dinspre sectorul bancar și își informează clienții. Se adaugă acest boom macroeconomic, în care randamentele trecute ale piețelor –BVB plus fonduri – îi îndeamnă să facă investiții de viitor.  ”Cred că este un cumul de avantaje cu care ne confruntăm și îi determină pe clienții depozitelor bancare să se reorienteze”, a conchis CEO-ul BT Asset Management în cadrul conferinței Gândul.

 

 

 

 

 

 

Citeste articolul pe Gandul