Abonare la google news

Contestația DNA față de decizia Curții de Apel de a nu-i impune Elenei Udrea control judiciar, dezbătută joi de Instanța Supremă

Instanța Supremă dezbate joi contestația DNA față de decizia Curții de Apel București de a nu-i impune Elenei Udrea măsura controlului judiciar. Parchetul insistă că e necesară o astfel de măsură pentru ca Udrea să nu părăsească țara înainte de decizia definitivă în dosarul campaniei electorale din 2009, în care a primit o primă condamnare la 8 ani de detenție.

În motivarea respingerii controlului judiciar, judecătoarea Claudia Jderu a susținut că nu se justifică o astfel de măsură raportat la circumstanțele bune – mediul familial, nivelul de educație și la faptul că a făcut declarații exprese că nu intenționează să plece în Italia, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Citeste si:  Moțiunea simplă a PSD împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută luni în Camera Deputaților

Context

Curtea de Apel a respins pe 5 martie punerea Elenei Udrea sub control judiciar pentru a nu putea părăsi țara, așa cum a cerut DNA. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de parchet.

Solicitarea DNA a venit după ce Udrea a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Fosta ministră a susținut în sala de judecată că nu vrea să părăsească România, aşa cum susţine DNA, motivând că, la câte procese sunt pe numele său, nu are niciun motiv să plece din ţară, pentru „că statul român te aduce de oriunde”.

Citeste si:  Șeful Terapia Cluj, Damian Dragoș, explică de ce a apărut criza de vaccinuri

În esenţă, procurorul de şedinţă a argumentat la CAB că este nevoie ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, având în vedere declaraţiile publice ale acesteia cu privire la condamnare, care, în opinia DNA, arată un dispreţ faţă de supremaţia dreptului şi, indirect, intenţia de a se sustrage procesului penal.

În replică, Udrea a spus că era important să îşi expună punctul de vedere, amintind că şi Laura Kovesi a făcut declaraţii publice atunci când procurorii au cerut ca fosta şefă a DNA să fie pusă sub control judiciar.

Citeste si:  Avocați de calibru desființează completul ICCJ care s-a ferit să judece contestația în anulare în dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Dreptul de a introduce o cale de atac este unul constituțional și convențional, adică un drept fundamental al cetățeanului”

Mai mult, Udrea a considerat că îndepărtarea sa de lângă copil, pe o perioadă de opt ani, ar produce efecte mai grave pentru societate, decât eventualele fapte de care este acuzată, respectiv de susţinere a unui referendum de acum 12 ani.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea


Citeste articolul pe G4Media

 43 total views