marți 19 octombrie 6:18 PM

Abonare la google news

Consilierii președintelui Cehiei ar fi știut cât de bolnav e acesta, dar nu au spus nimic. Poliția a deschis o anchetă

Poliția cehă a deschis marți o anchetă pentru a afla dacă principalii consilieri ai președintelui Milos Zeman au comis o infracțiune, pentru că nu au spus nici publicului, nici altor înalți oficiali de la Praga că șeful statului este prea bolnav pentru a-și îndeplini atribuțiile, relatează Reuters.


Șeful de cabinet al lui Zeman, Vratislav Mynar, se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea prim-ministrului Andrej Babis de a demisiona, pentru că a păstrat secretul privind starea de sănătate a președintelui în vârstă de 77 de ani, internat la terapie intensivă din 10 octombrie.

Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, a spus luni că Zeman este prea bolnav în acest moment pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile, citând un raport al Spitalului militar central, unde este internat şeful statului.


„În opinia spitalului, din cauza bolii mai vechi de care suferă preşedintele Zeman, prognosticul pe termen lung este extrem de incert şi astfel posibilitatea ca el să revină la lucru în următoarele săptămâni este evaluată ca improbabilă”, a spus Vystrcil.

El a adăugat că, din acest motiv, parlamentul trebuie să ia în discuţie activarea clauzei constituţionale care delegă altor oficiali atribuţiile preşedintelui, inclusiv numirea unui nou şef de guvern după alegerile din 8-9 octombrie.

Vystrcil a mai spus că spitalul l-a informat pe șeful de cabinet al lui Zeman încă din 13 octombrie privind starea de sănătate a președintelui, dar el nu a comunicat mai departe informația.

În schimb, Mynar l-a luat pe președintele Camerei inferioare a parlamentului să-l vadă pe Zeman pe 14 octombrie și a spus că președintele a semnat un decret privind convocarea parlamentului pentru prima dată de la alegerile din 8-9 octombrie.
„În ceea ce privește noile informații, publicate de Senat, poliţia va lansa o anchetă pentru posibile acte ilegale, în cazul care pot fi detectate semne ale unor infracţiuni împotriva republicii”, a precizat poliţia pe Twitter.

Între timp, Comisia Senatului pentru afaceri constituţionale l-a declarat pe preşedintele Milos Zeman incapabil să-şi exercite funcţia din motive de sănătate, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Zdenek Hraba, relatează dpa, citată de Agerpres.

Măsura va trebui să fie aprobată de ambele camere ale parlamentului cu o majoritate simplă. Autoritatea preşedintelui va fi apoi împărţită temporar între prim-ministru şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Milos Zeman ar urma să-şi păstreze titlul de preşedinte.

Premierul ceh Andrej Babis a cerut, totuşi, o întârziere a acestui pas. O decizie nu este aşteptată înainte de 8 noiembrie, când nou aleasa Cameră a Deputaţilor se reuneşte pentru prima dată.

Zeman se află la terapie intensivă la Spitalul Militar Central din Praga de la 10 octombrie. Oficial, se ştiu extrem de puţine lucruri despre starea sa de sănătate.

Potrivit spitalului, Zeman este tratat pentru complicaţii ale uneia dintre bolile sale cronice. Starea sa este considerată stabilă.

Această criză intervine în condiţiile în care au loc negocieri pentru formarea unui nou guvern. Zeman a fost internat în spital la o zi după alegerile în care opoziţia a obţinut o majoritate clară de 108 din cele 200 de locuri ale Camerei Deputaţilor.

Editor : M.B.


Digi24.ro


Stirile.eu