Comisia Europeană aprobă un ajutor de 254 milioane de euro pentru a sprijini reabilitarea sistemului de termoficare din București

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat, planurile românești de a sprijini modernizarea sistemului de termoficare a municipiului București.

Vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat:

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene: România își va atinge obiectivele de eficiență energetică și va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră

„Această măsură de ajutor de 254 milioane EUR, finanțată grație fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să își atingă obiectivele de eficiență energetică și va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră și a altor emisiilor poluante, fără a denatura concurența în mod nejustificat. ”

România a notificat Comisiei planurile sale de a oferi un sprijin public de aproximativ 254 milioane EUR (1.208 miliarde RON) pentru reabilitarea rețelei de distribuție (în special conductele de „transport” a apei calde către principalele puncte de distribuție) ale sistemului de termoficare în zona urbana a Bucurestiului. Sprijinul planificat va lua forma unei subvenții directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Citeste si:  Cozi imense la granița ceho-germană, din pricina înăspririi condițiilor de intrare în Germania

Sistemul de termoficare București este cel mai mare ca dimensiune din UE și al doilea ca mărime din lume

Sistemul de termoficare București este cel mai mare ca dimensiune din UE și al doilea ca mărime din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori, acoperind aproximativ 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport și 2.800 km conducte pentru sistemul de distribuție. Reabilitarea sistemului de termoficare București va consta în înlocuirea secțiunilor conductelor principale de transport al apei calde pentru aproximativ 10% din lungimea totală a rețelei de termoficare București. Această investiție va reduce pierderile de căldură, pierderile de reumplere a apei, costurile de întreținere a rețelei, precum și alte pierderi. Prin urmare, măsura va contribui la economisirea energiei și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți.

Citeste si:  Elena Lasconi își dorește să devină cel mai bun primar din România

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine instalațiile de producere a încălzirii urbane și rețelele de distribuție, sub rezerva anumitor condiții stabilite în Orientările Comisiei 2014 privind ajutorul de stat pentru protecția mediului și energie. În special, liniile directoare prevăd că proiectele trebuie să îndeplinească criteriile de „încălzire urbană eficientă” stabilite în Directiva privind eficiența energetică pentru a fi considerate compatibile în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Pe baza tipului de căldură alimentată în sistem – aproximativ 80% din aportul său provine din surse de „cogenerare” – Comisia a constatat că sistemul de la București îndeplinește definiția unui sistem eficient de încălzire și răcire urbană, așa cum este stabilit în Directiva privind eficiența energetică și în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, de asemenea, că măsura este necesară, deoarece proiectul nu va fi realizat fără sprijinul public și proporțional, deoarece proiectul va oferi o rată de rentabilitate rezonabilă.

Citeste si:  Un nou vaccin a dovedit o eficiență de peste 89% împotriva tulpinilor de coronavirus. UK a cumpărat deja 60 de milioane de doze

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura nu denaturează concurența și este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor substanțe poluante și a îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de termoficare.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi pusă la dispoziție sub numărul cazului SA.57425 în registrul ajutorului de stat de pe site-ul web al concurenței al Comisiei, odată ce au fost soluționate orice probleme de confidențialitate. Noile publicații ale deciziilor privind ajutoarele de stat pe internet și în Jurnalul Oficial sunt listate în News Aid Weekly e-News.

Sursa: Gandul

 7 total views