17 martie 4:14 PM

Abonare la google news

Comisia Europeană a prezentat adeverința electronică verde, care va asigura libera circulație. Cine va beneficia de document și ce informații va conține

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea referitoare la adeverința electronică verde, un certificat digital valabil la nivel comunitar, care ar urma să asigure libera circulație la nivelul UE.

Adeverința electronică verde va reprezenta dovada că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19, informează Digi24.

De asemenea, documentul va putea fi verificat în orice stat membru al Uniunii Europene.

Cu o astfel de dovadă, „certificat verde digital”, așa cum îl numește Comisia Europeană, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută și în alte state membre ca fiind imunizată.

Acest lucru ar putea facilita călătoriile între țări, inclusiv în scop turistic.

Adeverința electronică verde va fi disponibilă gratuit

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

„Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19”, informează Comisia Europeană.

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Adeverințele vor respecta principiul nediscriminării

Comisia Europeană adaugă că toți cetățenii, fie că au fost vaccinați sau nu, ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc.

Astfel, pentru a preveni discriminarea acelor persoane care nu sunt vaccinate, este propusă crearea nu doar a unei adeverințe de vaccinare, ci și a uneia pentru testare și a uneia pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

În cazul în care un stat membru va continua să le solicite deținătorilor acestor adeverințe să stea în carantină sau să efectueze un test COVID, statul respectiv va fi nevoit să notifice Comisia Europeană și celelalte state membre cu privire la această decizie, dar și să o argumenteze.

„Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulație în interiorul UE și să evităm fragmentarea, ci va fi și o șansă de a exercita o influență asupra standardelor mondiale și de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecția datelor”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Ce date va conține adeverința electronică verde?

Adeverințele ar urma să conțină un set limitat de informații cu caracter personal.

Astfel, documentele ar urma să conțină date precum numele, data nașterii, data eliberării adeverinței, informații relevante cu privire la vaccin, test COVID sau vindecare și un identificator unic al adeverinței.

Comisia notează că aceste date vor putea fi verificate doar cu scopul de a confirma și verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Citeste articolul pe Gandul