Abonare la google news

Comandantul român al unui vas, reţinut în Cipru. Ce i se impută

Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut cunoscută situaţia comandantului român şi a adresat o scrisoare deschisă autorităţilor române, cerând intervenţia în acest caz.

Redăm apelul Sindicatului Liber al Navigatorilor transmis în seara de marţi, 3 august: 

„Scrisoare deschisă

Domnule Prim Ministru,

Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

Domnule Ministru al Transporturilor

Sindicatul Liber al Navigatorilor vă informează că aseară, 2 august 2021, în portul cipriot Vassiliko, comandantul de naţionalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reţinut de pe nava sa Red Garnet.

Motivul reţinerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanţii că acest lucru nu se va întamplă şi că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reţinut.

Vă informăm că în conformitate cu legislaţia internaţională echipajului, navei şi încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele şi principiile comerţului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului şi a legislaţiei europene, a relaţiilor şi acordurilor bilaterale dintre România şi Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia şi colegii de breaslă- suntem cu toţii stupefiaţi de această măsură fără precedent în istoria de bune relaţii dintre ţările noastre.

Va rugăm aşadar să interveniţi pe toate canalele din funcţiile şi demnităţile statului pe care le deţineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranţă către portul desemnat de destinaţie. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei şi se pedepseşte foarte aspru potrivit legii.

Cu stimă,

Adrian Mihălcioiu

Aurel Stoica

Sindicatul Liber al Navigatorilor

Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transporturi (ITF)“ 

Un alt comandant român şi-a pierdut viaţa într-un atac cu drona lansat de Iran, iar un al treilea zace în camera frigorifică la bordul vaporului deoarecere autorităţile chineze se tem să-i trimită corpul neînsufleţit de pe navă, din cauză de Covid-19. 

Pe aceeaşi temă: 

UE şi NATO condamnă atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui marinar român: O „acţiune inacceptabilă” 

MAE: România condamnă atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street”, în urma căruia a murit un cetăţean român. Ambasadorul iranian, convocat

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul