Abonare la google news

Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR a mai dat o ‘lovitură’: ‘A pierdut peste 500 de milioane de euro pentru linia M6 de metrou’

Cu PNL, USR-PLUS și UDMR la guvernare de 7 luni, România nu a reușit să atragă fondurile europene propuse, ba dimpotrivă. Corina Crețu, fost comisar european, acum eurodeputat din partea PRO România, relatează că Bucureștiul a ratat ocazia de a primi peste 500 de milioane de euro pentru construirea magistralei M6 de metrou.

”Mă tem, totodată, ca acesta să nu fie doar unul dintr-un șir mai lung de proiecte cu privire la care aflăm că România pierde finanțarea europeană…”, mai scrie Crețu despre noua ”lovitură” dată de coaliția de guvernare.

”Din păcate, temerile mele s-au adeverit: lentoarea și indolența autorităților au făcut ca România să se afle în situația de a pierde peste jumătate de miliard de EUR pentru linia de metrou M6 din Capitală. Cineva trebuie să le dea explicații bucureștilor

În 2019 am aprobat, în calitate de Comisar European, peste 517 milioane EUR pentru linia de metrou M6 (între stațiile 1 Mai – Tokyo). Acest proiect major a fost parte a Programului Operațional Infrastructură Mare și prevedea construcția a 6 kilometri din linia de metrou, șase noi stații de metrou subterane, precum și achiziționarea a 12 garnituri de metrou, fiecare cu câte șase vagoane. Lucrarea ar fi trebuit să înceapă în 2019.

În 2020, văzând că nu există niciun contract semnat pentru M6 (deși licitația era lansată încă din martie 2019), am atenționat asupra fapului că România riscă să piardă banii alocați.

În 2021, acum câteva luni, am lansat un apel către autorități să urgenteze întregul proces, pentru că angajamentul era ca până anul viitor, acest proiect să fie finalizat, ceea ce părea tot mai nerealist.

Săptămâna aceasta a devenit aproape cert faptul că toate aceste întârzieri fac imposibilă respectarea termenului de implementare a proiectului: stabilit la 4 ani și jumătate de către autoritățile române.

E foarte trist faptul că proiecte de o asemenea anvergură sunt pierdute. Sper ca bucureștenilor să le fie date explicații pentru această situație, care nu va ușura sub nicio formă transportul spre Otopeni sau traficul de pe DN1 – ba chiar din contră.

Mă tem, totodată, ca acesta să nu fie doar unul dintr-un șir mai lung de proiecte cu privire la care aflăm că România pierde finanțarea europeană…

Numai bine tuturor!”, e mesajul postat de Corina Crețu.

Citeste articolul pe Stiripesurse