sâmbătă 20 noiembrie 7:33 PM

Abonare la google news

Ciucă: Nu mai sunt ministere în discuție. Kelemen: Rămânem cu Dezvoltarea, Mediu și Sport. Ciolacu: Nu am țipat, nu am avut microfon

Liderii PNL, PSD şi UDMR au reluat sâmbătă, de la ora 14:00, negocierile în privinţa structurii noului guvern de coaliţie. Liberalii au decis vineri seară să ceară ministerul Transporturilor ori pe cel al Dezvoltării. UDMR ameninţa că nu mai intră în guvern dacă nu va obţine ministerele pe care le are deja în prezent (exemplu: ministerul Dezvoltării). Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, fără UDMR, social-democraţii nu vor intra la guvernare.


UPDATE. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat că portofoliile Dezvoltare, Mediu și Sport rămân la UDMR. „Ieri credeam că trebuie să păstrăm portofoliile. Am reușit”, a spus Kelemen Hunor referindu-se la declarațiile de vineri în care amenința că UDMR va ieși din coaliție, dacă nu-și păstrează portofoliile.

El a anunțat după negocieri că acordul politic pentru coaliția dintre cele trei partide va fi semnat luni, iar la Cotroceni se va merge cu o propunere de premier, cu acordul politic și cu programul de guvernare. El a declarat că mai rămâne de stabilit cine dă primul șeful executivului, PNL sau PSD, dar a precizat că este o discuție la care UDMR nu participă, pentru că a făcut „compromisul” de a se retrage de la rotația prim-miniștrilor.


Vor fi 18-21 de ministere, rămâne această chestiune legată de prim-ministru, a spus Kelemen.

Întrebat de vocile ridicate care s-au auzit din sala de negocieri, el a spus că unii au avut microfon, alții nu, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu a fost „ferm”, dar și-a păstrat cumpătul.

Cât despre absența premierului interimar Florin Cîțu, președintele PNL, Kelemen Hunor a spus că nu cunoaște motivul pentru care nu a fost prezent.

UPDATE. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că dacă partidul său va da prim-ministrul se va egaliza numărul de minstere, iar dacă PNL dă premierul, PSD va avea mai multe ministere. Până luni se va lua o decizie și se va merge cu o propunere de premier la Cotroceni.

„Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri și o să ne întoarcem în fața colegilor să luăm o decizie”, a anunțat liderul PSD.

Întrebat despre faptul că din sala unde au avut loc negocierile s-au auzit voci cu ton ridicat, Marcel Ciolacu a spus că a fost nevoie să se vorbească mai tare, pentru că nu au avut microfon.

UPDATE. Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL, a ieșit de la negocierile cu PSD și UDMR cu anunțul că „nu mai sunt ministere în discuție”. Întrebat la cine rămâne Dezvoltarea, el a evitat un răspuns direct, dar a spus că UDMR rămâne la guvernare. El a refuzat să dea detalii despre împărțirea portofoliilor și a spus presei că lista va fi comunicată la timp.

Întrebat despre lipsa președintelui PNL, Florin Cîțu, la negocieri, Nicolae Ciucă a spus că acesta „nu a putut veni”.

UPDATE La negocieri, PSD ar fi propus includerea unor ministere cu bugete importante, cerute și de liberali, în sistemul  de rotativă. Un exemplu în acest sens ar fi ministerul Transporturilor, unde PSD ar vrea să aibă ministru până în 2023, au declarat pentru digi24.ro surse politice. A fost discutat și subiectul desființării SIIJ, urmând ca echipele de negociere să se pună de acord pe forma finală.

UPDATE: Surse apropiate de preşedintele PNL au declarat pentru digi24.ro că Florin Cîţu nu va participa la negocierile de sâmbătă. „Este clar mandatul de negociere, iar Nicolae Ciucă este cel care conduce delegaţia”, au declarat sursele citate. Cîțu nu mai vrea astfel să fie acuzat că sabotează negocierile. La discuțiile anterioare, președintele PNL a insistat ca liberalii să primească ministerul Finanțelor, însă într-o ședință informală, vineri seară, liderii partidului au decis să ceară la negocieri ministerul Transporturilor și ministerul Dezvoltării.

În ședința PNL, Florin Cîțu le-a transmis colegilor din conducerea partidului că trebuie să negocieze de pe „poziții de forță”.

Potrivit unor surse participante la discuții, liberalii au stabilit să obțină la negocieri unul dintre cele două ministere „cu bani”: ministerul Transporturilor sau ministerul Dezvoltării. Doar Florin Cîțu și Theodor Stolojan au susținut că PNL ar trebui să insiste pentru ministerul Finanțelor. Liberalii au căzut de acord că pentru a obține unul din cele două ministere e nevoie să cedeze alt portofoliu la negocierile cu PSD și UDMR.

Cum ar putea fi împărțit Guvernul

Prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode, a declarat vineri că a fost definitivat programul de guvernare al viitorului guvern, iar astăzi (sâmbătă) va fi agreat acordul politic între PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, un document de „trei-patru pagini”, care va cuprinde data fixă de rotaţie a premierilor, câte ministere va avea fiecare partid şi cum vor fi soluţionate eventualele dezacorduri din coaliţie.

„Nu este nevoie să avem un protocol de 100 de pagini”, a spus Lucian Bode.

Posibila structură a viitorului guvern:

Premier – Nicolae Ciucă

Finanțe – PSD

Interne- PNL

Externe – PNL

Apărare – PSD

Justiție – PNL

Educație – PNL

Cultură – PNL

Muncă – PSD

Energie – PNL

Economie – PSD

Agricultură – PSD

Transporturi – PSD/PNL

Sănătate – PSD

Fonduri Europene – PNL/PSD

Digitalizare – PNL/PSD

Dezvoltare – UDMR

Mediu – UDMR

Tineret și Sport – UDMR

Editor : Mihnea Lazăr | Robert Kiss


Digi24.ro


Stirile.eu