Abonare la google news

Cioloș admite că ar putea ieși de la guvernare în cazul în care nu sunt accelerate reformele promise. Acesta anunță că în toamnă, după Congresul USR-PLUS va exista o analiză internă pe toate ministerele

Co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a întărit poziția formulată recent de ministrul Cristian Ghinea, privind o posibilă ieșire de la guvernare, în cazul în care partenerii de coaliție nu înțeleg să accelereze reformele asumate în campanie electorală.

Cioloș a punctat că USR PLUS nu poate accepta un statut de „juniori la guvernare”: „Noi am intrat la guvernare ca sa guvernam, iar a guverna înseamnă să ne asumăm reformele”.

Lidrul USR PLUS a mai adăugat că va sosi momentul, „în prima jumătate a anului viitor”, când USR PLUS va decide dacă mai merita să rămână în coaliția de guvernare.

„În ce ne privește, politic suntem gata să ne asumăm tot ce am promis. Noi n-am făcut promisiuni degaba, nu acceptăm statut de juniori la guvernare, trebie să livrăm ceea ce ne-am asumat în campania electorală”, a spus Cioloș.

După Congresul USR-PLUS din toamnă, pentru desemnarea unei conduceri unice de partid, va avea loc o evaluare internă a tuturor ministerelor, urmând să se ia atunci unele decizii. Co-președintele USR PLUS a precizat că formațiunea sa nu poate aștepta până în 2024 pentru a realiza că reformele promise nu s-au realizat. Din păcate, spune acesta, până în prezent reformele nu au avansat așa cum și-ar fi dorit.

„Noi ne facem în toamnă propria evaluare, și nu doar a ministerelor USR- PLUS, ci a tuturor ministerelor. Vom evalua fiecare ministru , felul în care a performat echipa trimisă la guvern.  Din păcate, reformele nu au avansat cum ne-am fi dorit. De exemplu, reforma din administrația publică, prin depolitizarea ei – organizarea de concursuri pentru posturile de conducere, claritate în cariera și evoluția profesională pentru cei care lucreaza în sistem, fară proptelele și sinecurile politice cu care ne-am obișnuit. Profesionalizarea și digitalizarea sunt elementele fără de care nu avem cum să facem reforme eficiente în sănătate, educație sau în alte domenii care țin de dezvoltarea sistemului. Cu pensiile speciale batem pasul pe loc, nu simt apetit din partea colegilor de coaliție pentru a lua o decizie. Noi am tot insistat să luăm în discuție tema. Chiar există un grup de lucru în aceast sens, dar discuțiile nu au avansat deloc, nu s-au întâlnit colegii. În ce ne privește, noi vom avnsa cu această temă, USR PLUS își va face temele și venim noi cu propuneri concrete despre cum putem rezolva pensiile speciale. Au mai fost reacții din partea colegilor de coaliție, cum că nu putem face propuneri care să fie atacate la Curtea Constituțională, dar eu cred că dacă chiar vrem soluții se pot găsi”, a comentat Cioloș.

Acesta a precizat că USR PLUS nu renunță nici la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Ministrul Stelian Ion a făcut deja câteva propuneri, o să le mai discutăm. Sunt mai multe soluții, iar până în toamnă trebuie să găsim o formulă. Nu trebuie decât să ne aliniem la ceea ce se spune și la nivel european, cum că această Secție specială nu ajută ci împiedică buna funcționare a justiției. Deci, nu e ca și cum existența acestei Secții Speciale ne nemulțumește pe noi, ci sunt argumente puternice pntru care ea trebuie desființată”, a spus Cioloș, în emisiune la Digi24.ro

Sursa Foto: USR PLUS


Citeste articolul pe G4Media