vineri 3 decembrie 1:43 PM

Abonare la google news

Chirilă, antrenor la fără frecvență și pe loc cu „taxă”


Fără angajament din perioada în care Onduku a ales Chiajna deși era dorit de Arsenal, Londra, nu Tunari, Ionuț Chirilă, tehnicianul care i-a descoperit pe Petre Florentin și Tararache Mihai, a intrat la Academica. Pe locurile cu taxă. O târzie bursă Erasmus prinsă pe Ilfov.


Ionuț, diagrama Gantt și „din rahat noi facem bici”

700.000 de euro este prețul pentru cursuri la zi, ultima clasată, Clinceni, Liga 1. România. Nu e chiar un Oxford al fotbalulului continental, însă, dacă stai bine pe teorie, practica devine solemnă. Mai ales dacă ai, așa cum este cazul domnului Chirilă, un spirit antreprenorial dezvoltat. „Am un 41 jumate în portbagaj, cred că-ți vine!”.

În plus, se știe, când vine vorba de diagrama Gantt, Ionuț face, peste tot pe unde trece, din rahat bici. Binecuvântează iarba cu profit și mănâncă tactică pe pâine. „Bănel deviază, Mureșan redublează, iese la un-doi, faci superioritate numerică, transformi în al cincilea mijlocaș…”. Face poc și … să vină banii, să vină banii, la băieți!

Chirilă lucrează cu un palimpsest furat de la Il Luce și păstrat cu sfințenie într-o lume în care dictează „alianțele, interesele de grup, cumetriile, paradoxul”. La noi, pentru că e și brățară de aur, meseria se fură, nu se învață. De-asta suntem speciali. Și noi. Și fotbalul nostru.

„Domnul Ionuţ Chirilă nu ar fi fost niciodată angajat la Academica Clinceni dacă nu ar fi promis suma de 700.000 de euro”.

Declarația-i aparține angajatorului. Adrian Budeanu. Șambelan de Ilfov, primar la Clinceni, „decan” la Academica. Din localitate. Catedra jocuri de societate nefinanțate. „Noi, la primărie, nu avem bani pentru fotbal”. Bani nu sunt, fotbal există. Sau nu. Academica joacă pe unde apucă. Azi e în „Ștefan cel Mare”, mâine la Giurgiu.

„Capellino” este trimis la fără frecvență

Și Chirilă a promis. Prin viu grai, că gura nu-l doare și în scris, că așa e în orice afacere. În fotbalul românesc s-au prăpădit vremurile cuvântului, Jean Pădureanu s-a stins, Gigi Ștefan a fost închis. Între timp, primarul din Clinceni s-a ales, după vreo opt etape în care a așteptat cu IBAN-ul în joc de glezne… cu două puncte în plus în clasament. Plus un război civil în plan mediatic. Amenințat cu exmatricularea de la Academica… din Clinceni, Coimbra e departe, Ionuț Chirilă s-a îmbufnat și, de unde avea de dat, acum susține că are de luat. Contractul până la ultimul curs. O descoperire de card pentru vreo două sezoane. El, un speaker emoțional al fotbalului, chiar înainte de un examen greu, un derby al orgoliilor personale, cu Dinamo, echipa sa de aduceri aminte și următoarea aflată în raza clasamentului, să fie aruncat, din nou, la fără frecvență!

„Există un domn care vrea să preia acționariatul”. Și ce face cu el?

Între timp, primarul Budeanu spune că se sprijină pe o nouă promisiune, cam de 700.000 de euro speranță, astfel că un alt acționar vrea să investească la Academica. Există un domn care vrea să preia acționariatul, nu pot să spun despre cine e vorba, nu am primit acceptul, vine cu oamenii lui, este vorba de Sabin Ilie și Augustin Călin, plus Flavius Stoican antrenor”. Dacă Ionuț Chirilă nu a putut sau nu a fost lăsat să scoată clubul din nămolul sportiv și economic în care se află, un singur om mai poate salva Academica. Nu! Țiriac nu se pricepe la fotbal. Poate Mugur Isărescu. Ce număr aveți, domnule guvernator, la picior?

Playsport.ro