duminică 21 noiembrie 10:37 AM

Abonare la google news

China restrânge relaţiile diplomatice cu Lituania după ce Taiwanul şi-a deschis o ambasadă de facto la Vilnius

China a redus oficial relaţiile diplomatice cu Lituania la nivelul de „însărcinat cu afaceri”, în semn de protest după ce Taiwanul a stabilit o ambasadă de facto la Vilnius. Guvernul lituanian şi-a exprimat „regretul” după decizia Chinei, dar a precizat că are dreptul să-şi extindă cooperarea cu Taiwanul, informează AFP.


„Guvernul chinez trebuie să reducă relaţiile diplomatice dintre cele două ţări pentru a-şi proteja suveranitatea,precum şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, se arată într-un comunicat al ministerului de externe de la Beijing.

Lituania şi-a exprimat duminică „regretul” după decizia Chinei, informează Agerpres.


„Lituania îşi reafirmă adeziunea la politica «o singură China», dar în acelaşi timp are dreptul să-şi extindă cooperarea cu Taiwan”, inclusiv prin înfiinţarea de misiuni non-diplomatice, a precizat într-un comunicat MAE lituanian.

„Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021”, a anunţat joi Ministerul de Externe taiwanez, decizie care a rupt tradiţia prin care aceste ambasade de facto erau denumite până acum „birou de reprezentare al Taipei”.

Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul obişnuiesc să se numească „Birou de reprezentare al Taipeiului”, pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.

De ce China nu doreşte ca alte state să aibă relaţii diplomatice cu Taiwanul

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a declanşat o campanie de presiune din partea Chinei. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.

Separate politic începând din 1949, Taiwan şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti pe insula Taiwan.

China (n. red. – Republica Populară Chineză, denumirea oficială) consideră că Taiwanul (n. red. – Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. De asemenea, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Editor : M.L.


Digi24.ro


Stirile.eu