vineri 19 noiembrie 8:30 PM

Abonare la google news

Centralele termice, interzise în apartamentele de bloc. Anunţul ministrului Mediului: „Pregătim un set de măsuri”

Ministerul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a explicat cum vor ar putea fi interzise centralele termice în apartamentele de bloc.


„Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului substanţele nocive rămân blocaţi în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată.

Campania #VinereaVerde atrage atenţia asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuinţelor trebuie să găsim soluţii de lungă durată. Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.


Citeşte şi: Vouchere pentru centrale de apartament 2021. Cine sunt românii care pot beneficia și care este valoarea tichetului

Centralele termice, interzise în apartamentele de bloc. Ce alternative propune Ministerul Mediului

În cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei centrale termice comune sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor.

„Aceste locuinţe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la reţelele de încălzire ale oraşelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acţiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a subliniat ministrul interimar Mediului.

Citeşte şi: Iohannis şi Biden anunţă construirea unei centrale nucleare cu cea mai nouă tehnologie în România, care va crea 3700 de locuri de muncă noi

La jumătatea lunii octombrie, şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”.

Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a anunțat că municipalitatea lucrează la o strategie de modernizare a sistemului de termoficare și, implicit, de reducere a poluării. Iar una dintre măsuri prevede ca dezvoltatorii imobiliari să nu mai poată monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente.

Citeşte şi: Centralele de apartament vor fi interzise în blocurile noi din Cluj-Napoca

Romaniatv.net


Stirile.eu