miercuri 26 ianuarie 6:27 PM

Abonare la google news

Cea mai bună clădire nouă din lume a fost ridicată într-o zonă rurală din Bangladesh și este un spital


Clădirea unui spital dintr-o zonă rurală din Bangladesh, vulnerabilă la inundații provocate de creșterea nivelului mării, a fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume.


Spitalul Friendship din Satkhira, un district din sudul țării expus la cicloni, a fost anunțat marți drept câștigătorul prestigiosului Premiu Internațional RIBA 2021, arhitecții săi fiind lăudați pentru că au avut în vedere și securitatea, dar și designul, relatează CNN.

Spitalul Friendship din Satkhira, Bangladesh FOTO: Kashef Chowdhury/ Urbana

Ridicat din cărămizi fabricate de localnici, spitalul cu 80 de paturi a fost construit în jurul unor curți mărginite de alei liniștite și umbrite. Un canal unghiular traversează complexul de clădiri și separă anumite secții ale spitalului.

Institutul Regal al Arhitecților Britanici (RIBA), care organizează concursul, a lăudat designul spitalului pentru că se încadrează perfect în peisajul rural din jur și creează un „mediu primitor pentru vizitatori, pacienți și personalul medical”.

Proiectat de arhitectul Kashef Chowdhury și firma lui, Urbana, din Dhaka, spitalul a fost comandat de un ONG. Chowdhury este foarte entuziasmat de premiul primit.

„Acest premiu ne poate inspira pe mai mulți dintre noi să ne angajăm în proiecte chiar dacă există limitări ale resurselor și mijloacelor. Putem face arhitectură cu grijă față de oameni și natură”, a spus arhitectul.

Decernat o dată la doi ani, premiul răsplătește clădirile sau structurile care „demonstrează excelență în proiectare și impactul lor social”. Într-un comunicat de presă în care a anunțat câștigătorul, RIBA a menționat că Spitalul Friendship (Prieteniei) a fost construit într-un „mediu fragil și dinamic”, în care câmpurile de cereale au fost transformate în ferme de creveți din cauza creșterii nivelului mării.

Spitalul încorporează mai multe caracteristici de design durabil. Modul în care sunt amenajate curțile încurajează ventilația naturală și elimină nevoia de aer condiționat. Arhitecții au creat, de asemenea, un sistem de drenaj care canalizează apa de ploaie din jurul complexului într-un rezervor de stocare, pentru utilizarea ulterioară.

Juriul a fost format de experți din Europa, SUA, Asia și America de Sud și a fost prezidat de arhitectul și urbanist francez Odile Decq.

Selectat dintre 16 finaliști din 11 țări, spitalul a fost unul dintre cele trei proiecte alese pentru premiu. Lista scurtă a inclus două proiecte europene: James-Simon-Galerie, o galerie de artă de pe Insula Muzeelor din Berlin și Lille Langebro, un pod lung de 525 de metri din capitala daneză, Copenhaga.

Premiul bienal, amânat cu un an din cauza pandemiei, a fost acordat ultima dată în 2018, când o școală din Brazilia rurală a fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume.

Editor : D.C.


Digi24.ro