Abonare la google news

Ce trebuie să știți despre etapa a treia a vaccinării. Cine va avea prioritate

Coordonatorul campaniei naționale de imunizare, Valeriu Gheorghiță, a explicat cum se va desfășura etapa a treia a vaccinării împotriva COVID-19.

Astfel, medicul a explicat, la Digi24, că va exista o listă de așteptare, vor exista categorii prioritare și, înaintea programării finale este posibil ca persoanele înscrise să primească o estimare de programare.

De asemenea, Gheorghiță mai spune că și persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor putea fi vaccinate, dar numai în anumite centre.

El a explicat că în anumite localități a început deja etapa a treia a vaccinării ca urmare a incidenței foarte crescute a cazurilor de infectare.

Etapa a treia a vaccinării: Înscrierile pe listele de așteptare încep pe 15 martie

Din data de 15 martie se vor deschide programările pentru toți cetățenii care doresc să se imunizeze, spune medicul.

„Din 15 martie orice cetățean se poate programa. Va începe să funcționeze cu o «listă de așteptare». Ce înseamnă «lista de așteptare»? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare. Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, și își fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de așteptare într-o ordine cronologică.

Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în fața lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera și un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni.

Din lista de așteptare, în momentul în care apar locuri libere sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilități. Pe 75% din locurile libere din acel centru. Pe restul de 25% sunt notificate persoane care sunt programate și care aparțin de activități esențiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de așteptare și care aparțin de etapa a treia”, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: Persoanele vulnerabile vor avea prioritate

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că persoanele vulnerabile vor avea prioritate în ceea ce privește programarea pentru etapa a treia a vaccinării.

Citeste si:  România crește numărul paturilor ATI. Se anunță continuarea vaccinării în forță

Acesta a adăugat că persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor putea fi programate, dar doar în centrele care administrează vaccinul produs de Pfizer, acesta fiind singurul care poate fi administrat acestor persoane.

„Într-o listă de așteptare poți să ai 100 de persoane, dintre care 5 sunt persoane vulnerabile, 3 care deservesc activități esențiale, și restul sunt persoane din etapa a treia.

Evident că noi nu vom sta cu centrele goale și vor fi completate toate locurile cu persoanele care se află în listă. Însă, prioritatea la notificare o vor avea persoanele vulnerabile și persoanele care, evident, sunt incluse în etapa a doua, pentru că sunt mulți care încă nu au reușit să se programeze.

Putem programa și persoanele începând cu vârsta de peste 16 ani, însă doar în centrele în care există vaccinuri de la Pfizer, pentru că este singurul vaccin care are autorizare pentru această grupă de vârstă – 16-18 ani”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Citeste articolul pe Gandul

 46 total views