11 ianuarie 5:37 PM

Abonare la google news

Ce trebuie să știi despre lichidul antigel din instalația de răcire

Se anunță zile extrem de friguroase, așa că nu strică să te asiguri că lichidul antigel din instalația de răcire a mașinii rezistă la temperaturi scăzute. În caz contrar, reparațiile pot fi costisitoare.

Intră în Galeria FOTO

Lichidul de răcire asigură disiparea căldurii generate în timpul funcționării motorului, astfel încât acesta să nu se supraîncălzească. Pentru ca lichidul de răcire să nu înghețe în nopțile geroase ale iernii, acesta conține un antigel. Acesta este un produs chimic complex care, pe lângă faptul că nu îngheață la temperaturi scăzute, dispune și de alte proprietăți. Printre acestea se numără rezistența la fierbere, dar și protecția anticorozivă pentru radiator și conductele circuitului de răcire.

Prin urmare, este important ca lichidul de răcire să își păstreze toate aceste proprietăți în timp. În caz contrar, mașina ar putea avea nevoie în curând de reparații costisitoare. Din această cauza, lichidul de răcire trebuie verificat periodic și, dacă este nevoie, înlocuit. Astfel, o dată pe lună trebuie verificat nivelul lichidului de răcire în vasul de expansiune. În plus, de două ori pe an trebuie verificată rezistența la frig. Verificările se fac cu motorul rece.

Ce trebuie să știi despre lichidul antigel: Nu doar protecția la îngheț este importantă

Nivelul lichidului de răcire poate fi verificat pe vasul de expansiune din compartimentul motor – de regulă în zona radiatorului. Nivelul trebuie să se încadreze între marcajele de minim și maxim ale vasului. În cazul în care nivelul scade sub minimum, trebuie completat. Atenție! Niciodată nu trebuie să deschizi vasul de expansiune atunci când motorul este cald. Riști ca aburul care va ieși după pierderea etanșeității să te ardă, cu consecințe grave.

Rezistența la îngheț se poate determina cu un tester specific. Dispozitivul va absorbi lichidul de răcire din vasul de expansiune și va indica imediat temperatura de îngheț a acestuia. Valoarea indicată nu trebuie să fie mai mare de – 20 de grade Celsius, în caz contrar lichidul de răcire va trebui înlocuit.

Când trebuie înlocuit antigelul și cum alegi produsul potrivit

Dacă trebuie să completezi cu antigel, nu folosi orice produs, ci doar cel recomandat de producătorul mașinii. Asta deoarece diferitele produse au proprietăți chimice diferite, în funcție de caracteristicile sistemului de răcire. Atunci când se amestecă produse incompatibile, canalizațiile fine ale sistemului de răcire se pot înfunda. Dacă nu găsești antigelul corespunzător și trebuie să completezi instalația, este mai bine să folosești apă distilată sau demineralizată.

Este important să știi că circuitul de răcire este presurizat. Chiar dacă o cantitate nesemnificativă se poate pierde prin evaporare, o pierdere importantă de lichid indică o defecțiune majoră. În acest caz este bine să ajungi cât mai repede cu mașina într-o unitate service.

Cei mai mulți producători auto recomandă schimbarea lichidului de răcire la 50.000 km, sau o dată la trei ani. Există și produse cu o durată de viață mai mare, care se schimbă o dată la 4-5 ani, dar folosirea acestora se face doar la indicațiile producătorului mașinii. Dacă nu ești sigur consultă manualul de utilizare al mașinii.

Nu uita, lichidul de răcire este unul dintre lucrurile importante pe care trebuie să le verifici la mașină în sezonul rece.

Sursa: Promotor