26 mai 4:06 PM

Abonare la google news

Ce se schimbă în evaluarea dosarelor de pensii. Noi reguli pentru toate Casele de Pensii

Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunță un nou ordin de ministru, prin care se va introduce obligativitatea ca toate datele care atestă factori suplimentari de contributivitate să fie introduse în dosare, de către casele județene de pensii. Ministrul spune că există necesitatea reglementării rapide a anumitor aspecte care ține de datele din dosarele de pensii. Factorii suplimentari de contributivitate vor fi luați în considerare

Ministrul Muncii spune că „absența unui cadru legal și a unei practici unitare în această materie au făcut ca soluțiile să fie diferite: unele case județene acceptă să includă în dosarele de pensii datele din aceste adeverințe, altele nu”.

Emiterea ordinului de ministru vine în contextul în care numărul proceselor în instanță a crescut, pensionarii solicitând astfel includerea elementelor suplimentare de contributivitate în calculul pensiei.

„Astfel, în 2020, statul a plătit pentru procesele câștigate de pensionari aproximativ 10 milioane de lei. În primul trimestru al acestui an, cheltuielile de judecată plătite de Casa Națională de Pensii au fost de 3,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, până la final de an, ne putem aștepta la aproximativ 13 milioane de lei pentru asistență juridică în procese”, a declarat Raluca Turcan.

Ce schimbări va aduce noul ordin de ministru

Raluca Turcan mai spune că noul ordin de ministru va introduce obligativitatea ca toate datele care atestă factori suplimentari de constributivitate să fie introduse în dosare.

„Prin noul ordin de ministru, vom introduce obligativitatea ca toate datele care atestă factori suplimentari de constributivitate să fie introduse în dosare, de către casele județene de pensii, pentru a avea o bază de date completă, digitală. În paralel cu procesul tehnic de digitalizare a informațiilor din dosare, continuăm procesul de elaborare a unei noi legi a pensiilor”.

 Ministrul Muncii a estimat că noua lege a pensiilor va fi finalizată în anul 2023

Totodată, Raluca Turcan spune că, în a doua jumătate a anului viitor, se va elabora o nouă lege a pensiilor, care va permite recalcularea celor 5 milioane de pensii din România.

Ministrul Muncii a estimat că până la adoptarea unei noi legi a pensiilor pensionarii vor continua să câștige în instanță procese prin care contestă  nivelul pensiilor calculate de stat.

„În paralel cu procesul tehnic de digitalizare a informațiilor din dosare, continuăm procesul de elaborare a unei noi legi a pensiilor. Cel mai probabil în a doua jumătate a anului viitor, vom avea o legislație a sistemului de pensii care să aducă predictibilitate și echitate și care să permită recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România”.

 

Citește și: Gabriela Firea: „Pensiile și vârsta de pensionare sunt în pericol”

Citeste articolul pe Gandul