Abonare la google news

Ce se întâmplă cu TVR., de fapt. De ce au ajuns partidele politice să se bată pentru post

După ce au făcut scandal pe marginea bugetului, acum se negociază la greu cine va prelua șefia TVR. Ca de fiecare dată numirea noului director general al TVR va fi una politică, și nu surprinde pe nimeni. Coialiția de guvernare a început împărțirea funcțiilor, atât la TVR, cât și la instituția Avocatul Poporului.

Negocieri pe marginea șefiei TVR

După negocierile și scandalul din jurul bugetului propus de coaliția de guvernare, acum s-a trcut la negocierea funcțiilor în cadrul instituțiilor suborodnate statului. Cea mai râvnită funcție, șefia TVR, este negoiată la sânge, surse guvernamentale declarând că există o concurență acerbă.

Pentru această funcție, ca și în anii trecuți, numirea este una clar politică. Surse guvernamentlae spun că cele două partide importante din coaliție, PNL și USR PLUS vor grăbirea acestei numiri, atât pentr șefia TVR, cât și pentru Societatea Română de Radio şi Agerpres.

Citeste si:  Alegeri parlamentare în Bulgaria: "Facem reformă ca să nu reformăm"

Dar există rezistență din partea UDMR.  Partenerii maghiari de la guvernare nu doresc o numire făcută pe genunchi, mai ales la șefia TVR și a Societatății Române de Radio.

”Liberalii au anunţat în ultima şedinţă de coaliţie că vor şefia TVR. Șefia instituţiei ar fi vrut-o însă şi USR-PLUS. USR -PLUS au ales, în cele din urmă, Radioul Public. În aceste condiţii, UDMR şi-a manifestat intenţia să ia Avocatul Poporului, nu Agerpresul, aşa cum ar fi sperat liberalii”, au precizat surse PNL pentru „Adevărul”.

Mădălina Dobrovolschi propusă pentru șefia postului public

Numele Mădălinei Dobrovolschi a ajus pe buzele PNL-iștilor, ca și viitor director general al postului public TVR. Mădălina Dobrovolschi a fost  purtătorul de cuvânt al Președintelui Iohannis, în trecut lucrând și ca moderator TV. Aceleași surse guvernamentale spun că numele moderatorului TV a fost subiect de discuție între Klaus Iohannis și Ludovic Orban, nu în discuțiile din coaliția de guvernare.

Citeste si:  Spectacol în campionatele de top din Europa. Real a câştigat derby-ul cu Atletico. Şocul a venit din Bundesliga

Un alt subiect fierbinte este și noua configurație a Consiliului de Administrație al TVR, unde PNL ăși dorește o majoritate. Pe marginea acestui subiect s-a cerut, în cadrul coaliției, ca membrii CA să fie de fapt, oameni cu experiență, și nu numiți politic. Discuțiile sunt aprinse și se negociază la sânge fiecare numire în funcție. PNL își dorește cu ardoare cele două fotolii, la TVR și Societatea Română de Radio.

Citeste si:  BREAKING NEWS! Radu Drăgușin și-a hotărât viitorul! Italienii anunță ce se va întâmpla cu fundașul lui Juventus

În schimb, UDMR arde de nerăbdare să preia instituția Avocatul Poporului și să numească în aeastă funcție un reprezentat. UMDR este conștientă în acest moment că demiterea actualului Avocat al Poporului, Renate Weber este dificil ca obiectiv, dar negociază la sânge.

Sursele mai spun că PNL este dispus să cedeze această instituție, atâta timp cât preia toate cele trei instituții media. Vorbim aici de TVR, Societatea Română de Radio și agenția statului de presă, Agerpres. Rămâne să urmărim negocierile și să vedem care va fi deznodământul final.

Citeste articolul pe PlayTech