Abonare la google news

Ce se întâmplă cu economia României după pandemia de COVID

Premierul României, Florin Cîțu, spune că România a trecut prin această criză economică mai bine decât se aștepta oricine.

„Cred că e o diferență mare între percepție și realitate. Avem companii care nu se califică. Am creat o motivație pentru companii anul trecut să-și crească capitalurile proprii.

Se pune presiune pe Guvern să venim cu mai multe măsuri. Eu anul trecut am luat decizia să folosim garanții în loc de ajutoare de stat ca să susținem economia. Așa ne putem asigura că cei care se folosesc de aceste facilități sunt cei care vor rămâne în picioare după această criză. Ei pot să meargă mai departe. Dacă mă uit la cifre, România a trecut prin această criză mai bine decât se aștepta oricine. Măsurile au venit la timp. Și prin intermediul măsurilor s-a menținut economia. Acum că avem și campania de vaccinare, care e una de succes, mă aștept ca încrederea să revină. Dar suntem în continuare în pandemie și nu trebuie să uităm acest lucru.

Citeste si:  Persoanele care fac mișcare în mod regulat prezintă risc mai mic de spitalizare dacă se îmbolnăvesc de COVID. Studiu

Noi avem nevoie de pandemie care să funcționeze. Trebuie să păstrăm economia deschisă. Până acum a funcționat. În privința accesului la creditare, noi avem 26% din PIB în România intermediere financiară. E așa de mult potențial. E clar că avem potențial de creștere. Eu aș lua partea pozitivă”.

Eu am studiat asta și anul trecut. Există zone din economie care au fost mai afectate. E o distribuție asimetrică. Sunt și sectoare care și-ar dori acces și nu au și depinde de modul în care fiecare își structurează economia. De aceea a și apărut IMM Invest. Sunt sectoare unde riscul e mai mare. Noi venim lângă antreprenor ca să facem lucrurile mai simple. Tot timpul se spunea că Horeca nu are acces la credite. Din contră. Au fost printre primii care au avut acces. E vorba de credite, nu de ajutoare de stat. Trebuie date înapoi. Nu-i alege statul sau banca. Fiecare își face o analiză și aleg dacă pot face față cu aceste credite. Agricultura e un sector care are acces mai greu la credite. Asigurarea pentru secetă e un produs care există și nu prea în România”, a afirmat Florin Cîțu.

Citeste si:  53% din vaccinurile anti-Covid pentru 14% din populația lumii. Diferența dintre bogați și săraci în fața coronavirusului

Citeste articolul pe RomaniaTV

 39 total views