vineri 22 octombrie 10:28 AM

Abonare la google news

Ce restricții intră în vigoare de luni. CNSU stabilește măsuri dure

Autoritățile au în vedere impunerea certificatului verde pentru majoritatea activităților, inclusiv pentru intrarea în instituțiile publice, excepția fiind magazinele alimentare și farmaciile. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.


De asemenea, vor fi restricții de circulație pentru cei nevaccinați, iar purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie în toate spațiile.

CNSU se reuneşte, vineri, de la ora 13:00, pentru a stabili lista concretă a măsurilor şi a restricţiilor care se vor aplica începând de luni.


Măsurile vor fi aprobate ulterior de către Guvernul României. Executivul a fost convocat pentru ora 14.

După aprobare, măsurile vor fi publicate în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare începând de luni, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Citiți și Ședință de urgență la Palatul Cotroceni pentru stabilirea de noi restricții. Klaus Iohannis: „Sunt necesare măsuri urgente, e nevoie de ele acum!”

Cseke Attila a explicat cele mai importante măsuri:

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Citiți și Noi restricţii dure în România. Lista măsurilor luate în calcul de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Romaniatv.net


Stirile.eu