Abonare la google news

Ce i-a răspus un înalt ierarh ortodox unui sucevean care le-a întrebat cât câștigă personalul din administrația eparhială și dacă angajații sunt plătiți de la buget sau din fonduri proprii

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, i-a răspus unui sucevean că personalul din administrația eparhială câștigă ”mai puţin decât un asistent medical şi puţin mai mult decât o femeie de serviciu angajată la o instituţie serioasă”, potrivit site-ului Arhiepiscopiei Sucevei.

Cetățeanul l-a întrebat pe ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, dacă a modificat grila salarială a personalului din administraţia eparhială, după ce a preluat conducerea instituţiei bisericeşti, în vara anului trecut după moartea ÎPS Pimen și dacă salariile sunt suportate de la buget sau din fonduri proprii.

Redăm mai jos întrebările și răspunsul postate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic, 1. În virtutea transparenței (dacă nu este confidențial) care era grila de salarizare înainte de 26 iulie 2020 și care este în prezent (pentru personalul din administrația eparhială)?; 2. Salariile sunt suportate de la bugetul de stat sau din fonduri proprii?; 3. Sunt consternat de … Vă rog să răspundeți doar la întrebări (1 și 2 dacă este posibil).” (C.D.)

Stimate domnule! Lucrarea Bisericii nu poate fi cuantificată în bani şi, de aceea, frământările dumneavoastră ar trebui să vizeze, prioritar, lucrarea Bisericii şi nicidecum salariile angajaţilor Centrului Eparhial, care, sunt sigur că ştiţi, sunt plătiţi, cu precădere, de la bugetul de stat şi mai puţin din fonduri proprii. Cât priveşte ierarhii, aceştia sunt asimilaţi demnitarilor de stat, deci este clar de unde vine finanţarea.

Însă, pentru liniştea dumneavoastră, ca să vă răspund la întrebare, un consilier eparhial, în prezent, are mai puţin decât un asistent medical şi puţin mai mult decât o femeie de serviciu angajată la o instituţie serioasă.

Despre un asemenea salariu, un om de afaceri ar spune că „nici nu s-ar da dimineaţa jos din pat”.

Dar, aşa după cum bine ştiţi, în Biserică se lucrează pe termen lung, cu răsplata muncii prestate dincolo, în Împărăţia cerurilor. Doamne, ajută!”

Sursa Foto: Facebook/ Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Sursa: G4Media