CE aprobă un ajutor de 254 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București

Potrivit unui comunicat al CE, România a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public în valoare de aproximativ 254 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelei de distribuție a sistemului de termoficare din zona urbană București. Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanțat din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Ca mărime, sistemul de termoficare din București este primul din UE și al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport și 2 800 km de conducte pentru sistemul de distribuție.

Citeste si:  Valeriu Iftime s-a enervat când a fost întrebat de implementarea sistemului VAR în România. „Nu mai cred pe nimeni! Sunt mulți în Liga 1 care nu vor!”

„Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului București va consta în înlocuirea unor secțiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10 % din lungimea totală a rețelei. Această investiție va reduce pierderile de căldură și de apă, precum și alte tipuri de pierderi, generând costuri mai mici de întreținere a rețelei. Prin urmare, măsura va contribui la economii de energie și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, autoritățile române au demonstrat că în pofida reducerii cu aproximativ 10 % a costurilor de exploatare, funcționarea generală a sistemului de termoficare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costul aferent acestor investiții, fiind, prin urmare, necesară acordarea acestui grant din fondurile structurale ale UE.

Citeste si:  Gina, soția lui Bogdan Vlădău, spulberă toate criticile. Cum a slăbit după naștere, de fapt

„Comisia a constatat că sistemul de termoficare din București este un sistem eficient de termoficare și răcire centralizată, astfel cum este definit acest concept în Directiva privind eficiența energetică. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este necesară – întrucât proiectul nu ar putea fi realizat fără sprijin public – și proporțională – deoarece proiectul va oferi o rată de rentabilitate rezonabilă. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura nu denaturează concurența și este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți și a îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de termoficare”, au mai transmis reprezentanții CE.

Citeste si:  ANM: Cod galben de ceață luni dimineață în zece județe și în București

„Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane de euro, finanțată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să își atingă obiectivele în materie de eficiență energetică și va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți, fără a denatura în mod nejustificat concurența”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Sursa: RFI

 5 total views