Abonare la google news

Cazurile Hațegan și Kovacs: când Federația stă drepți în fața cluburilor

Cei mai buni arbitrii români sunt nevoiți să exerseaze pentru Euro prin Cipru și prin Arabia Saudită, în timp ce greul campionatului e dus cu ”linia a doua”.
A trebuit să privim un FCSB-CFR cu Radu Petrescu la centru, în timpul transmisiei Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs și membrii brigăzilor conduse de ei făcându-și probabil bagajele pentru Larnaca și Riad, unde vor arbitra în curând.

Pe meleagurile VAR-ului

Pe Hațegan l-a recuzat CFR-ul în scris, pe Kovacs FCSB-ul doar oral, deocamnată. Așa că ei doi, selectați pentru Campionatul European împreună cu asistenții lor, nu pot oficia la meciurile celor două. Unde să-i dai atunci? La Clinceni cu Botoșani? Sau prin playout? Nu, mai bine îi lași să-și facă mâna prin alte părți. Ovidiu (împreună cu Radu Ghinguleac și Sebastian Gheorghe) va merge în curând la AEK Larnaca-Omonia Nicosia, în timp ce Istvan, ajutat de Ovidiu Artene și Vasile Marinescu, va oficia în Arabia Saudită, la Al Shabab-Al Hilal. Nota bene, în ambele locuri există VAR, ceea ce poate fi un exercițiu mai util în vederea Turneului Final decât o deplasare în Gruia, unde VAR-ul se pune abia după aceea, la montaj, și se atașează la memoriu.

Au aprobat istericalele

Dar nu doar VAR-ul e cel care suie cele două brigăzi în avioanele de Larnaca și de Riad. Motivul sunt contestările din țară, pe care Comisia Centrală n-a mișcat un deget să le combată, deși avea nu doar obligația, ci și toate motivele s-o facă. Asta pentru că atât contestarea scrisă a CFR-ului la adresa lui Kovacs, cât și stigmatizarea orală a lui Kovacs de către patronul FCSB-ului, sunt două acțiuni complet lipsite de substabnță și de argumente, înmuiate până la saturație în cel mai cras subiectiivism. Da, dacă Hațegan ar fi dat zeci de cartonașe roșii nejustificate CFR-ului, sau dacă Istvan ar fi martelat în mod constant gruparea din Berceni, mai puteam sta de vorbă. Însă, numai în baza ”Proclamației lui Bilașco” tu nu-l mai delegi pe Hațegan la CFR? Sau în baza elucubrațiilor nocturn-șovine ale lui Gigi B., tu nu-l mai trimiți pe Kovacs la meciurile FCSB-ului?

UEFA îi deleagă, CCA tace

Cazul e probabil unic în Europa. Puține țări au câte două brigăzi la Euro, însă în niciuna dintre ele nu au ”interzis” la cele mai importante partide ale competiției interne. Pe Kovacs și pe Hațegan, plus pe asistenții din brigăzile lor, i-a delegat UEFA la Campionatul European, tot UEFA i-a promovat în ”Elite”, tot ea i-a delegat prin fazele superioare Champions League și Europa League. Nu CCA! Comisia de la București le-a schimbatcu chiu, cu vai, echipamentele după un cincinal, nu le pune la dispoziție sprayuri, căști, în fine, mijloacele de producție ale arbitrajului, și-i lasă să fie măcelăriți de cluburi, fără să intervină cu o frază, cu un cuvânt sau cu o silabă!

Care ar fi rezolvarea?

Păi nu e foarte complicată. Dacă am avea o Comisie de Arbitri adevărată, aceasta ar trebui să le închidă gura rapid atât CFR-ului, cât și FCSB-ului, explicându-le cu argumente (ele există cu duiumul) că nu sunt motive întemeiate ca Hațegan și Kovacs să nu le arbitreze. Și că dacă nu încetează cu aceste aberații lipsite de orice temei, ea, CCA, nu mai deleagă arbitrii și blochează campionatul! Dacă nu face asta CcA, atunci s- facă Răzvan Burleanu, pentru că și Comisia e autonomă numai până la un punct. Dar n-o va face nimeni, pentru că o asemenea acțiune ar fi un semn de bărbăție și de verticalitate.

Calități complet atipice, atât pentru CCA, cât și pentru FRF!

Citeste articolul pe PlaySport