17 mai 11:06 PM

Abonare la google news

Căutările epavei pescadorului scufundat în Marea Neagră se vor relua marți

Cosmin-Laurenţiu Dumitrache, șeful ANR, spune că toate eforurile ce au fost făcute luni nu au avut scucces, în condiţiile în care nu a fost emis niciun semnal SOS şi acest tip de nave nu sunt obligate să aibă aparatură de monitorizare.

Acesta a arătat că autorităţile au fost alertate luni dimineaţă de către colegii de la firma care deţine ambarcaţiunea respectivă:

Până în acest moment, am reuşit să recuperăm trei dintre cadavre, din păcate. Am fost anunţaţi la ora 8:25, în această dimineaţă, că pescadorul Sea Shark 1 nu a mai revenit în port. Conform declaraţiilor colegilor lor, ei ultimul contact l-au avut cu ei la ora 18:30, duminică, pe data de 16. Nu ştie nimeni, nu avem nicio dată probabilă cu locul unde s-a scufundat nava, presupunem că a fost un incident în urma traulării, dar nu ştim, nu avem cum să ştim, ci numai să presupunem„, a afirmat Cosmin-Laurenţiu Dumitrache.

Șeful ANR a menţionat că acest tip de pescador trage o plasă, cu o anumită încărcătură pescuită, iar dacă această plasă „nu este traulată corect sau dacă manevra nu este efectuată corect, poate duce la răsturnarea ambarcaţiunii„.

Aceste nave nu au monitorizare asupra lor. Conform legislaţiei, ele nu sunt necesare, ele rămânând în zona costieră, cu acoperire radio tot timpul. Nimeni nu a dat niciun semnal de SOS, colegii lor ne-au semnalat că ei nu s-au întors„, a spus directorul ANR, care a adăugat că se presupune că nava s-a scufundat foarte repede, iar membrii echipajului nu au mai avut timp să efectueze apel de ajutor prin radio.

De asemenea, directorul ANR a menţionat că s-a deschis un dosar de cercetare penală în legătură cu acest eveniment.

Există un dosar de cercetare penală deschis în acest moment, in rem o să fie, probabil pentru avarierea ambarcaţiunii şi omor din culpă„, a arătat el.

Totodată, Dumitrache a menţionat că luni au fost cinci ambarcaţiuni implicate în operaţiunea de căutare, două de la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare – ARSVOM şi trei ale MAI, precum şi două elicoptere. La căderea serii, operaţiunile de căutare-salvare se întrerup, a precizat oficialul ANR.

Amintim, dispariţia pescadorului a fost sesizată în cursul dimineţii de luni, prin 112, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Potrivit unor reprezentanţi ai instituţiilor implicate în desfăşurarea operaţiunii de căutare-salvare, a fost găsită în jurul orei 11:50, pe mal în zona Gura Portiţei, o persoană decedată, care face parte din echipajul pescadorului. De asemenea, în jurul orei 12:30 au mai fost găsite două persoane decedate la mal, una tot în zona Gura Portiţei, iar cealaltă lângă Vadu, tot pe plajă.

Citeste articolul pe RFI