duminică 9 mai 5:01 PM

Abonare la google news

Cât de bine este integrată România anului 2021 în Uniunea Europeană? Răspunsurile românilor

  • În fiecare an, în data de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei.
  • În 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea o nouă formă de cooperare politică, prin care să fie promovate pacea, prosperitatea și stabilitatea pe continent.
  • Din 2007, și România face parte din Uniunea Europeană.

Este România integrată în Uniunea Europeană în 2021? Cum ne-a furat Europa? Este românul cetățean european sau argat european?


Oana Topală, profesoară în Belgia: „Există asociații culturale românești, școli de limbă, biblioteci, biserici românești în mai toate țările UE”

„Consider că România este bine integrată în UE, este bine reprezentată în instituțiile europene, există o diaspora românească bine reprezentată și consistentă. Există asociații culturale românești, școli de limbă, biblioteci, biserici românești în mai toate țările UE, avem proiectul de limbă, cultură și civilizație românească dezvoltat de Institutul Limbii Române, proiect care se adresează copiilor români care învață în școlile din țările europene.

Este adevărat că atunci când vorbim despre România în UE vorbim despre migrația românească. Românii care migrează în Occident se confruntă cu anumite probleme specifice tocmai din cauza faptului că pentru noi fenomenul migrației este relativ recent. Românii migrează de aproximativ 30 de ani fară a lua în calcul exilul din perioada comunistă, dar fenomenul migrației este vechi de când lumea. Oamenii au migrat întotdeauna, alte generații, alte civilizații s-au întâlnit deja cu aceste probleme provocate de fenomenul migrație.


Dacă este românul cetățean european sau argat european, nu pot da un răspuns în alb și negru. Mare parte dintre românii care trăiesc în Occident acum sunt bine integrați în țara de adopție, cunosc bine limba, cultura, civilizația țării în care locuiesc, au locuri de muncă stabile, au copii care studiază în școlile sau universitățile din țara de adopție. Alți români doar lucrează în Occident”.

Claudiu Petria, Cofondator Questo: „România nu se dezintegrează în 2021 și nu-și pierde identitatea națională”

„Felul în care ne prezentăm noi în UE, dar și în lume ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a păstra și a transmite mai departe valorile în care credem, de a ne alege acele lucruri cu care vrem să defilam în Europa, pentru care vrem să fim cunoscuți, de a pune pe harta lumii business-uri care sunt pornite din România. Avem exemple și mai recente de companii care s-au listat pe bursa din New York. Ține de efortul pe care îl facem cu toții.

Avem lucruri pe care putem să le prezentăm Europei, întregii lumi, avem niște valori la care putem să lucram și să le facem mai cunoscute. Nu cred că se dezintegrează România, ci cumva trecem într-o altă etapă sau suntem într-o etapă în care ne dezvoltăm mai bine și ne conectăm mai bine cu lumea și nu ne izolăm.

România este o țară care face parte din UE, nu aș raporta la colonie și provincie, ci aș raporta la un partener și e important felul în care ne poziționăm și noi în mintea noastră în raport cu celelalte state partenere, dar și cum ne poziționăm în dialog cu celelalte state partenere. România este un partener pentru țările veccine, pentru toate țările membre UE și apoi pentru alți parteneri externi”.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Alephnews.ro


Stirile.eu