Abonare la google news

Candidat CDU la funcţia de cancelar: Germania va sista gazele venite prin Nord Stream 2, dacă Moscova abuzează de gazoduct

Gazoductul este o sursă de tensiune cu administraţia americană, care susţine că acesta conferă prea multă greutate preşedintelui rus Vladimir Putin, crescând dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia, ale cărei exporturi de gaze se pot astfel dubla, potrivit Agerpres. 

Gazprom şi partenerii săi occidentali au finalizat 95% din şantier pentru a transporta gaze naturale ruseşti prin Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina şi privând Kievul de importante taxe de tranzit. 

 

Armin Laschet, favorit la succesiunea Angelei Merkel atunci când aceasta îşi va părăsi postul de cancelar după alegerile din septembrie, a declarat, în cursul unei dezbateri televizate despre politica externă, că gazoductul finalizat în procent de 95% trebuie să fie terminat. 

 

Dar dacă Rusia nu respectă regulile sau utilizează gazoductul împotriva Ucrainei, „putem întrerupe oricând acest proiect, chiar dacă gazoductul este terminat”, a declarat el.

 

Ministrul finanţelor, Olaf Scholz, candidat la cancelarie din partea Partidului Social Democrat (SPD, de centru-stânga), a adoptat aceeaşi poziţie declarând: „Tot ce impietează asupra tranzitului de gaze şi securităţii Ucrainei are consecinţe asupra transportului potenţial prin gazoductul terminat”. 

 

Dar Annalena Baerbock, candidata Verzilor ecologişti – formaţiune clasată pe poziţia a doua în sondajele de opinie şi care ar putea înlocui SPD în calitate de partener la coaliţia conservatorilor – şi-a reiterat opoziţia faţă de gazoduct.

 

„Imaginaţi-vă o iarnă în Europa”, a declarat ea. „Nu vom putea spune «acum nu mai avem gaze». Dl. Putin vrea să destabilizeze nu doar Ucraina, ci şi pe noi, în calitate de europeni”, a atenţionat reprezentanta Verzilor. 

 

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că şantierul Nord Stream 2 este un proiect geopolitic rusesc care ameninţă securitatea Ucrainei, notează Reuters.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul