Abonare la google news

Când nu vor purta elevii mască la școală, de fapt. Ministrul Educației a făcut anunțul momentului

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a spus ieri că după o serie de discuții reprezentanții Ministerului Sănătății s-a stabilit că ar fi acceptabile orele de sport la care elevii să nu poarte mască însă numai dacă acestea s-ar desfășura în exterior.

Când nu vor purta elevii mască la școală, de fapt

Sorin Cîmpeanu a mai spus că în cea mai mare parte a școlilor din Europa purtarea măștii nu e obligatorie la orele de sport.

„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a săus  Cîmpeanu, la Antena3.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că soluția acceptată până acum ar fi că orele de sport s-ar putea desfășura fără mască însă dacă orele sunt ținute în spații deschise.

„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de Ministerul Sănătății. Discuțiile vor continua”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit reglementărilor actuale, copiii, cu excepția preșcolarilor, trebuie să poarte masca de protecție în permanență cât timp ce se află în școală și la orele de sport.

Ce a anunțat Ministerul Educației

Recent, Ministerul Educației a formulat mai multe propuneri pentru modificarea ordinului comun cu regulile în școli, iar una dintre ele vizează desfășurarea orelor de educație fizică:

”Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri. Sporturile de echipă se recomandă a fi evitate. Atunci când este posibil, se recomanda organizarea orelor de educație fizică doar în aer liber (nefiind obligatorie purtarea măștii). Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, precum și după finalizarea orei de educatie fizică”.

Prevederi ale ordinului comun cu privire la orele de sport:

  • Organizarea programului şcolar o să aibă în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, evitându-se aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze;
  • Elevii sunt supravegheaţi în pauze de către cadre didactice sau alte categorii de personal, ca să se mențină distanţărea fizică
  • Elevii nu o să consume în comun alimente sau băuturi şi nu o să schimbe între ei obiecte de folosinţă personală
  • Pentru orele de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
  • Dezinfectarea mâinilor înainte și după orele de sport
  • Curățarea, dezinfectarea și aerisirea sălilor de sport după fiecare grupă de elevi
  • Activităţile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv şi cluburilor sportive şcolare se vor desfăşura ținând cont de prevederile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului.

Citeste articolul pe PlayTech