Abonare la google news

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

Sărbători religioase 7 iunie 2021

Ortodoxe: Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

Greco-catolice: Sf. ep. m. Teodot al Ancirei

Romano-catolice: Sf. Robert, abate

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Cine a fost Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

Sfântul Teodot a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, potrivit crestinortodox.ro. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El îi adăpostea pe creștinii prigoniți şi îi ajuta în taină cu toate cele necesare. Trupurile creștinilor omorâți le aduna și le îngropa.

Citeste si Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică preoţii antivaccinişti care compară vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie: „M-am cutremurat. Nu există conflict real între credință și știință”

În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape. Astfel că Teodot a plecat degrabă, împreună cu un credincios, să împlinească dorința muceniței. Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape. Dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Teodot pentru momentele grele ale vieţii

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-1 înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Citeste si Preotul Constantin Necula ne îndeamnă la mântuire prin sacrificiu: „Să învăţăm din jerfa Mântuitorului. Generaţia actuală stă cam prost cu sacrificiul. Până şi un elastic după ureche i se pare prea greu de purtat”

Sfinte Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Soarele cel înţelegător, avându-te pe tine la înălţimea Bisericii Sale stea luminată de Dumnezeu, tot pământul l-a luminat, cu strălucirile chinurilor tale, fericite.

Sfinte Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din vârsta tinereţilor fiind dat lui Dumnezeu, Sfinte Sfinţite Mucenice Teodot, lămurit ţi-ai luminat sufletul cu virtuţi date de Dumnezeu şi ai împodobit lumea cu cinstitele tale chinuri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vestitul mucenic înţelegând mrejele înşelăciunii întinse pe pământ, umbla pretutindenea întărind prin har şi cu învăţături sufletele credincioşilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Din prisosul milostivirii plecând cerurile, S-a pogorât Fiul lui Dumnezeu şi S-a întrupat din Tine, Preacurată, ca să mântuiască pe oameni de înşelăciunea şarpelui.

Citeste articolul pe RomaniaTV