Abonare la google news

Calendar ortodox, 4 iunie 2021. Ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

În calendarul ortodox sunt pomeniți, vineri, 4 iunie 2021, Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel. Acești sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, în timpul împăratului Liciniu.

Sfinții pomeniți în Calendarul ortodox – 4 iunie 2021

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel, județul Tulcea sunt prăznuiți pe 4 iunie. Este sărbătoare marcată în calendar cu o cruce neagră și tot astăzi, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.

Moaștele celor patru Sfinți Mucenici sunt prezente în biserica Mănăstirii Cocos, din județul Tulcea.

Se știe că inițial, după moartea lor, trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculițel. Peste aceasta cripta s-a zidit în timp o biserică din piatră. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz.

Timpul a trecut, iar în vara anului 1971, după o ploaie abundentă, pământul s-a surpat și așa a fost descoperită cripta în care se aflau cei cinci martiri. Deasupra sicriului, pe pereți, s-au descoperit două înscripții grecești. Prima a fost tradusă prin: „Martirii lui Hristos“, iar a doua „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Alți Sfinți pomeniți pe 4 iunie: Sfântul Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului, Sfânta Cuvioasă Sofia, Sfântul Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagria, Sfântul Cuvios Alonie, Sfintele Maria și Marta, surorile lui Lazar.

Cei care poartă numele de Sofia, Matia, Marta și Filip își sărbătoresc astăzi onomastica.

Totodată, pe 4 iunie, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Cei care obișnuiesc să postească în zilele de vineri, pot să consume pește și preparate din pește.

Citeste articolul pe Cancan