Abonare la google news

Calendar creștin ortodox, 11 martie 2021. Cine e pomenit în această zi

Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, este pomenit pe 11 martie. Sfântul Sofronie s-a născut la Damasc, în Siria de astăzi, în jurul anului 550. În anul 570, călătorind prin Palestina pentru a se închina la Locurile Sfinte, intră în Mănăstirea Sfântului Teodosie cel Mare, situată în apropierea Ierusalimului, că ucenic al monahului Ioan Moshu.

Împreună cu învățătorul sau, va ajunge pe la toate mănăstirile și nevoitorii din Egipt. Cei doi sfinți devin apărători ai credinței ortodoxe împotriva unei noi erezii ce începuse a tulbura viața Bisericii-monotelismul (celor ce susțineau că în Hristos există o singură lucrare).

Îmbolnăvindu-se de o grea boală de ochi, a fost vindecat de Sfinții Chir și Ioan. În anul 634, Sfântul Sofronie este ales în demnitatea de patriarh al Ierusalimului. Scrisoarea de întronizare sau sinodală, concentrează învățătura să hristologica.

După ce prezintă învățătura despre Sfânta Treime și întrupare, el abordează principiul fundamental al hristologiei: în Hristos se află un ipostas sau persoană și două naturi sau firi. El nu vorbește despre două voințe, însă, întrucât vorbește despre două lucrări, acest lucru este implicit.

Sfântul Sofronie a fost de față la aducerea din exilul persan a Cinstitei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit.

Printre altele, Sfântul Sofronie a scris „Viața Sfintei Maria Egipteanca” și a alcătuit Rânduiala Sfințirii Apei Celei Mari.

Tot pe 11 martie se face pomenirea:

  • Sfântului Alexie de la Goloseev;
  • Sfintei Teodora, Împărăteasa Artei;
  • Sfântului Cuvios Pion, preotul din Smirnă;
  • Sfântului Cuvios Gheorghe cel Nou;
  • Sfinților Mucenici Trofim și Talu;
  • Aducerii moaștelor Sfântului Mucenic Epimah în Constantinopol.

Joi, 12 martie, se face pomenirea Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul. (Sursa: CalendarOrtodox.ro)

IPS Teodosie îl liniștește pe credincioșii din Constanța: „Bisericile nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința”

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi liniștește pe credincioși și susține că autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza epidemiei de Covid 19.

Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința”, este mesajul principal al lui Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a făcut declarațiile, în contextul îm care în spațiul public au apărut unele discuții despre posibilitatea instituirii unor noi măsuri de restricție din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu virusul SARS CoV-2.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu: „Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a vorbit despre posibilele restricții de Paști de anul acesta.

Deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase”, este concluzia acestuia.

El precizează că nu a existat „și nici nu putea să existe” anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști.

Citeste articolul pe Gandul